Tickets
Shop
Nieuws 25 jan 2021

'Superwoman' Schulting haalt het onvoorspelbare uit shorttrack

In het Poolse Gdansk stond er dit weekeinde wederom geen maat op Suzanne Schulting. De 23-jarige Friezin won al haar individuele races tot de superfinale, dertien in totaal, en kroonde zich met afstand voor de derde keer tot Europees allroundkampioene. Waar ze een paar jaar geleden nog als enigszins grillig te boek stond, haalt ze nu de onvoorspelbaarheid uit shorttrack.

Foto : Rafal Oleksiewicz

Winnen op de 1500 meter, eruit liggen in de kwartfinales op de 500 meter, dankzij penalty's voor anderen alsnog starten in de finale van de 1000 meter en ook op die afstand zegevieren. Zo verliep het toernooi voor Semen Elistratov, die in Gdansk eveneens zijn derde titel veroverde. Na afloop van het EK herhaalde bondscoach Jeroen Otter daarom nog maar eens het mantra: "Niets is zeker in onze sport, het is moeilijk te voorspellen." Shorttrack draait om risico's, pech en geluk, tactiek en race-instinct. Het is wat dat betreft minder voorspelbaar dan langebaanschaatsen, zwemmen of atletiek, sporten waarbij snelle tijden in trainingen vaak ook tot uiting komen in wedstrijden.

Maar ook de bondscoach moest toegeven dat de wetten van shorttrack op dit moment niet gelden voor Schulting. Net als een jaar geleden in Debrecen won ze de 500, 1000 en 1500 meter en was ze onverslaanbaar voor haar concurrenten. Eén versnelling, en weg is ze. "Er zijn misschien één of twee vrouwen die qua snelheid in de buurt komen van Suzanne, maar zij kan het langer volhouden. Ze is conditioneel de beste. Die combinatie is dodelijk en ja, dan is de voorspelling er wel."

Exceptioneel geval
Op zaterdag zat de Rus Elistratov, die een tijd heeft meegetraind met de Nederlandse selectie, naast Otter in de bus van de ijsbaan naar het hotel. Uit het niets zei hij: "Die Suzanne Schulting, she is just a Superwoman. Ze is zó sterk. Ze doet mee op de langebaan alsof dat normaal is. En in het shorttrack kan niemand haar volgen. Eerst had je met Jorien ter Mors al een Superwoman en nu heb je er weer een gemaakt. Wie is de volgende? Kun je ook een Superman maken?"

"Ik moest daar zo om lachen", zegt Otter, nadat hij het gebrekkige Engels met Russische accent had geprobeerd na te doen. "Met zoveel impact komen de prestaties van Suzanne aan in het buitenland. Maar dat geeft ook meteen aan dat zij, net als Jorien, een exceptioneel geval is. En exceptionele gevallen winnen vaak."

Volgens Schulting, die zich komende weken eerst richt op de WK Afstanden en daarna vol voor de WK Shorttrack in Dordrecht gaat, is vertrouwen de grootste factor in haar dominantie. "Ik weet dat ik sterk ben en rondetijden kan rijden waar in principe niemand aan kan komen. Toen ik dit weekend de tijden van de andere rijdsters zag, dacht ik: ik ben op dit moment gewoon de beste", aldus de drievoudig Europees kampioene. "Natuurlijk moest ik dat nog laten zien in de finales, maar het geeft gewoon veel vertrouwen dat ik weet dat ik elke situatie kan oplossen."


Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan