Tickets
Shop
Nieuws 21 jan 2021

Shorttrackcoach de cel in voor misbruik olympisch kampioene Shim

Voormalig shorttrackcoach Jae-beom Cho is donderdag veroordeeld tot 10,5 jaar gevangenisstraf. De Zuid-Koreaan is schuldig bevonden aan het seksueel misbruiken van olympisch kampioene Suk-hee Shim.

Foto : Soenar Chamid

De inmiddels 23-jarige Shim trad in 2018 voor het eerst naar buiten met beschuldigingen richting haar coach, in het licht van de MeToo-beweging, en klaagde Cho in januari 2019 aan. Hij kreeg toen een celstraf van achttien maanden opgelegd voor fysieke intimidatie. Shim zei al sinds haar zevende mishandeld en uitgescholden te zijn door Cho. Enkele weken voor de Winterspelen van 2018 zou ze zo hard op haar hoofd zijn geslagen dat ze er een hersenschudding aan overhield.

Het seksueel misbruik kaartte Shim pas later aan. Dat begon in 2014 toen ze studente was en hield op in december 2018. "De verdachte pleegde gewelddadig seksueel misbruik en profiteerde ervan dat het slachtoffer zich niet kon verzetten", oordeelde de rechtbank volgens het Zuid-Koreaanse persbureau Yonhap. Cho heeft toegegeven dat hij zijn pupil verbaal en fysiek mishandelde om haar discipline bij te brengen, maar zegt dat er van seksueel misbruik geen sprake was.

Op de Olympische Spelen van 2014 pakte Shim zilver op de 1500 meter, brons op de 1000 meter en goud op de relay. Bij de Spelen van 2018 in PyeongChang was er opnieuw goud voor de Zuid-Koreaanse vrouwenploeg op de aflossing. Ook veroverde Shim in 2014 de allroundtitel op de WK en heeft ze afgelopen jaren drie individuele WK-titels op haar naam geschreven. 


Deel dit artikel op
Gerelateerde artikelen
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan