Tickets
Shop
Nieuws 20 jan 2021

Schulting teleurgesteld in bondscoach Coopmans: 'Hoe kun je mij niet selecteren?'

Suzanne Schulting had graag de mass start gereden op de tweede wereldbekerwedstrijd in Heerenveen, maar moest via een persbericht vernemen dat ze niet is geselecteerd. Op een digitaal persmoment in aanloop naar het EK Shorttrack in het Poolse Gdansk uitte ze desgevraagd haar teleurstelling.

Foto : Sander Chamid

Voor de start van het seizoen had Schulting in een gesprek met bondscoach Jan Coopmans aangegeven dat ze olympische ambities heeft op de mass start en die afstand er graag bij wil doen op de langebaan. Op het WK Kwalificatietoernooi (WKKT) in december won Irene Schouten de mass start in een eindsprint, voor Schulting en ploeggenote Marijke Groenewoud. Na het EK in Polen, waar Schulting dit weekend haar titel verdedigt, had de shorttrackster zich volgende week in de langebaanbubbel in Heerenveen willen voegen om de massastart te rijden op de World Cup.

"Hoe kun je mij nou niet selecteren?", vraagt Schulting zich hardop af. "Überhaupt niet eens op de reservelijst zetten. Op het WKKT word ik tweede vlak achter Irene Schouten, zonder hulp van teamgenoten, en ik rijd Marijke Groenewoud eruit. Dan heb je het niet begrepen, in mijn ogen. Op dit moment ben ik de enige die het Irene echt moeilijk kan maken. Op een internationale wedstrijd zou ik gewoon meedoen voor het podium. Nu moet ik via een persbericht vernemen dat ik niet ben geselecteerd. Dat neem ik de bondscoach kwalijk."

Irene Schouten zet de eindsprint in, gevolgd door Suzanne Schulting en Marijke Groenewoud. | Foto : Sander Chamid

Schouten rijdt komend weekeinde de mass start met Groenewoud en vormt volgende week een duo met Melissa Wijfje. Schulting ziet een combinatie met Schouten niet zitten en gezien het type rijder zou het ook geen logische keuze zijn. "Wij zijn twee kopvrouwen. Ik ga niet voor haar knechten, zij waarschijnlijk ook niet voor mij. We willen allebei graag winnen, knechten zit niet echt in ons systeem. Ik heb veel respect voor Irene en ik denk dat zij mij ook wel begrijpt."

De Friezin denkt niet dat ze haar eigen ruiten voor de mass start op de Olympische Spelen van 2022 in Beijing heeft ingegooid. "Met alle respect, ik ga alleen maar voor goud. Als ik moet knechten, verdien ik dus geen medaille. Daar ben ik echt heel duidelijk in. Ik ben geen knecht, klaar. Het zou kunnen dat dat een reden is waarom de bondscoach me nu niet geselecteerd heeft."

In een reactie laat bondscoach Coopmans weten dat hij snapt dat Schulting niet tevreden is. "Zij reed een heel goede mass start bij het WKKT. Maar er was er één de allerbeste en dat was Irene Schouten. Over het programma van Suzanne bestond lang onzekerheid, daar kan ik niet op blijven wachten. Het gaat nu om Irene, die faciliteer ik voor de World Cups."


Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan