Tickets
Shop
Nieuws 03 jan 2021

Schulting met overtuiging naar allroundzege, Hoogerwerf pakt tweede titel

Voor de derde keer in haar carrière is Suzanne Schulting Nederlands allroundkampioen geworden. Op de slotdag van het NK in Thialf pakte ze op alle afstanden de overwinning. Xandra Velzeboer ging er dankzij een tweede plek en twee derde plekken met het zilver vandoor, Selma Poutsma veroverde het brons.

Foto : Soenar Chamid

Gioya Lancee viel met een bronzen medaille op de 500 meter en twee keer een vierde plaats net buiten het podium. Routiniers Rianne de Vries en Yara van Kerkhof kwamen op de 500 en 1000 meter niet door de halve finales en werden respectievelijk vijfde en zevende in het eindklassement.

Bij de mannen leek Friso Emons lange tijd af te stevenen op de Nederlandse titel. Na een overwinning op de 1000 meter reed hij ook een uitstekende 1500 meter, totdat hij in de laatste ronde een flinke misslag maakte. Dylan Hoogerwerf, de winnaar van de 500 meter, profiteerde daarvan en eindigde op de slotafstand achter Jens van 't Wout op de tweede plaats. Net als in 2017 veroverde hij de allroundtitel. Van 't Wout eindigde dankzij zijn overwinning op de 1500 meter op de tweede plaats in het klassement, net voor Emons.

Titelverdediger Sven Roes kwam er dit weekend niet aan te pas. Op de 1000 en 1500 meter reed hij de B-finale, op de 500 meter strandde hij in de halve finale. Sjinkie Knegt pakte weliswaar podiumplekken op de 500 en 1000 meter, op de 1500 meter wist hij zich niet te plaatsen voor de finale. Ook Breeuwsma leek op weg naar een goede eindklassering, maar hij vergooide zijn kansen door in de finale van de 500 meter een tweede valse start te maken.

Itzhak de Laat liep op de 1000 meter in de halve finale tegen een penalty aan. Dankzij zijn overwinning bij de KNSB International Invitation Cup had hij wel al een ticket voor het EK Shorttrack in Gdansk op zak. Hoogerwerf heeft dankzij zijn titel ook een startbewijs voor dat toernooi. Bij de vrouwen is Schulting al zeker van het EK. De laatste twee plekken bij de dames en de laatste plek bij de heren wordt ingevuld door de selectiecommissie van de KNSB. Ook de vierde rijders voor de aflossing worden aangewezen. 


Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan