Tickets
Shop
Nieuws 23 jan 2021

Schulting blijft winnen op EK Shorttrack: 'Omarm de zenuwen'

"Dit is een titeltoernooi en het enige wat je wilt doen is winnen, winnen, winnen." En dat deed Suzanne Schulting op de tweede dag van het EK Shorttrack in Gdansk. De 23-jarige Friezin prolongeerde overtuigend haar titels op de 1500 en 500 meter en heeft daardoor haar derde allroundtitel voor het grijpen.

Foto : Rafal Oleksiewicz

De bekende oerkreet van Schulting galmde zaterdagmiddag tweemaal door de Hala Oliva in de Poolse havenstad. Na de finish van de 500 meter klonk de schreeuw van vreugde nog net wat harder dan even daardoor op de 1500 meter. Twee keer goud, missie voltooid voor dag twee. "Vandaag voelde ik me wel onverslaanbaar", zegt Schulting. "Op zo'n 1500 meter is een overwinning behalen net iets makkelijker dan op een 500 meter, want op die afstand ligt het dichter bij elkaar. Een klein foutje wordt gelijk afgestraft. Daardoor is de ontlading ook groter als je dan wint."

Met twee overwinningen gaat Schulting met een ruime voorsprong aan de leiding in het tussenklassement. Ondanks haar dominantie was ze wel zenuwachtig voor de races. "Dat is ook goed en niet zo raar, want dat heb ik nodig om scherp te zijn. Ik omarm die zenuwen. Zonder zenuwen ben ik echt minder scherp. We gaan hier niet spelen zoals op een NK", verwijst Schulting naar de opdrachten die bondscoach Jeroen Otter haar soms meegeeft om de nationale wedstrijden wat uitdagender te maken. "Het gaat hier om de beste tactiek en die passen we toe."

Machtig gevoel
Op de 1500 meter reed de 23-jarige Friezin een bekeken race. In het begin nam ze even de leiding, maar liet die positie vervolgens overnemen door Xandra Velzeboer en meldde zich met nog drie ronden te gaan wederom aan kop. Haar overwinning kwam daarna niet meer in gevaar. Het zilver ging naar Anna Seidel, die een sterke race reed, en Sofia Prosvirnova pakte de bronzen medaille. Velzeboer raakte vermoeid in de slotfase en eindigde op de zesde plek. Sprintster Selma Poutsma redde het niet in de halve finales, zij werd tweede in de B-finale.

Suzanne Schulting wint de 500 meter, voor Natalia Maliszewska en Xandra Velzeboer | Foto : Rafal Oleksiewicz

Door een penalty liep Poutsma ook de finale op de 500 meter mis. Na een valse start en valpartij van de Poolse Natalia Maliszewska, die er ook voor zorgde dat de Italiaanse Martina Valcepina werd bestraft, kon die race van start. Schulting ging gelijk aan kop en gaf deze niet meer uit handen. Maliszewska werd tweede, voor Velzeboer die haar eerste EK-medaille in de wacht sleepte. "Het geeft een machtig gevoel om van een wereldtopper als Maliszewska te winnen", zegt Schulting. "Ik vind het gaaf om tegen haar te racen en we kunnen goed met elkaar. Als iemand anders moet winnen, heb ik liever dat zij hem pakt. Of een landgenoot, natuurlijk. Natalia was ook blij voor mij en zei: 'Alweer verloren!'"

Met de mannen
"Mensen zullen wel denken: hoe zij nog elke keer zo blij over de finish komen?", lacht Schulting. "Dat komt doordat dit een titeltoernooi is en het enige wat je wilt doen is winnen, winnen, winnen. Dat is het lekkerste gevoel wat er is. Het moet van mezelf goed gaan en die ontlading als het lukt, werkt verslavend. Anders was ik er allang mee gekapt, haha." Het plan op de slotdag is duidelijk voor de regerend Europees kampioene. "Ik wil net als vorig jaar voor de superfinale al zeker zijn van de allroundtitel. Dan kan ik uitgerust beginnen aan de relayfinale, want daar willen we ook gewoon goud pakken."

Aan het einde van de wedstrijddag wist de Oranjeploeg zich op de aflossing met gemak te plaatsen voor die eindstrijd. Rianne de Vries, Poutsma, Schulting en Velzeboer reden de gehele race aan de leiding met Italië en Polen achter zich. Met tien ronden te gaan gooide Velzeboer het tempo omhoog en kon de rest niet meer volgen. In de strijd om de tweede plaats, en daarmee een plek in de finale, trok Italië aan het langste eind. In de finale op zondag treffen zij Rusland en Frankrijk. 

In de tv-uitzending van de NOS stelde analist Niels Kerstholt voor dat Schulting misschien beter bij de mannen mee kan doen. Schulting schiet in de lach als ernaar gevraagd wordt. "Ja, dat appte hij mij gisteren al. Het zou een leuke uitdaging zijn, ik vind dat wel interessant", grijnst ze. "In het voorseizoen is ook geopperd of het een optie is om met de mannen mee te rijden, maar dat kan niet op een NK of de Invitation Cup omdat het selectiemomenten zijn. Maar op de KNSB Cups wordt er wel gemixt gereden, die zijn verdeeld in divisies op basis van tijden. Alleen rijden wij die bijna nooit, want normaal gesproken zijn tegelijkertijd wereldbekerwedstrijden."

Klik hier voor de volledige uitslagen. 


Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan