Tickets
Shop
Nieuws 24 jan 2021

Schouten rijdt baanrecord: 'Dit had ik vorig jaar nooit durven denken'

Met twee gouden medailles en een baanrecord was Irene Schouten wederom één van de smaakmakers van het weekend. De 28-jarige Andijkse, die vorig weekend verrassend zilver won op het EK Allround, liet tijdens de World Cup in Heerenveen zien dat ze ook op een individuele afstand de beste kan zijn. "Dit is echt super!"

Foto : Sander Chamid

Na elf World Cup-overwinningen op de mass start voegde Schouten zondag ook een individuele overwinning aan haar palmares toe. Op de 3000 meter was de rijdster van Team Zaanlander heer en meester door als enige onder de 3.58 te duiken. Met een razendsnelle tijd van 3.57,15 reed ze het oude baanrecord van Antoinette de Jong, die in december het record op 3.57,32 had gezet, uit de boeken. "Ik had vorig jaar nooit durven denken dat ik op dat bord zou komen", glundert Schouten.

"In Thialf worden de meeste wedstrijden gereden en hier staan de beste rijders ter wereld aan de start. Als je hier op het bord staat, kun je gewoon heel goed schaatsen", aldus Schouten, die tijdens het EK Allround van vorige week ook al dichtbij het baanrecord kwam. "Ik wist dat de omstandigheden dit weekend beter waren, dus ik wilde er zeker voor gaan. Toen ik over de finish kwam, dacht ik dat er nog wel iemand onderdoor zou gaan, maar dat gebeurde gelukkig niet."

 

Schouten kent vooralsnog een droomseizoen. Haar eerste succes behaalde ze bij de Daikin NK Afstanden van november, waar ze op de 3 en 5 kilometer haar eerste nationale titels voor zich opeiste. Bij het WK Kwalificatietoernooi in december plaatste ze zich op twee afstanden voor de WK Afstanden en veroverde ze tot haar grote verbazing een ticket voor het EK Allround. Bij dat EK eindigde ze na een spannende strijd met Antoinette de Jong als tweede. 

Dit weekend liet Schouten opnieuw haar klasse zien. Bij de mass start op zaterdag ging ze er overtuigend met de gouden medaille vandoor en zondag was er dus dat baanrecord én haar eerste individuele World Cup-overwinning. "Bij de NK Afstanden dacht ik al op mijn best te zijn, maar het gaat elke keer weer beter", constateert Schouten, voor wie 'zelfvertrouwen' één van de belangrijkste sleutelwoorden is.

"Dat is begonnen bij het NK van vorig jaar toen ik tweede op de 3 en 5 kilometer werd. Vanaf toen dacht ik: oké, ik kan van die meiden winnen. Daarvoor dacht ik bij voorbaat al dat ik die meiden niet kon verslaan, terwijl ik nu denk: wat zij rijden, kan ik ook. Dat geeft zoveel meer vertrouwen." Een andere verklaring van haar succes is mogelijk het (beperkte) gereis. "Ik denk dat ik nu meer rust heb. Normaal gesproken ben ik na een reisdag altijd kapot, daar heb ik nu geen last van."

Beune verguld met brons
Dankzij De Jong en Beune kleurde het gehele podium op de 3000 meter oranje. Met name voor Beune was haar bronzen plak een mooie opsteker. Het was namelijk haar tweede World Cup-medaille ooit en haar eerste op deze afstand. "Het voelde heel fijn", sprak de 21-jarige rijdster na afloop. "Onderweg voelde het heel goed, ik kon blijven gaan. Het liefst wil ik nog harder, want dit is de derde plek. Ik hoop dat er nog meer in zit."

 


Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan