Tickets
Shop
Nieuws 03 jan 2021

Oppermachtige Schulting: 'Kalm blijven hoort ook bij shorttrack'

Een Nederlandse titel winnen met nul punten, het klinkt nog onwennig maar dankzij de nieuwe puntentelling op het NK Allround Shorttrack werd het dit weekend werkelijkheid voor Suzanne Schulting. De onbetwiste topfavoriete won in Heerenveen alle afstanden met overmacht. De 23-jarige Friezin kijkt nu reikhalzend uit naar de internationale toernooien.

Foto : Soenar Chamid

Op zaterdag hield Schulting haar kruit nog enigszins droog in de kwalificaties. Na een pittig WK Kwalificatietoernooi (WKKT), waarop ze startbewijzen veroverde voor het EK Sprint, de World Cups en de WK Afstanden op de langebaan, was de geleverde inspanning nog voelbaar. Ze is fit, maar niet topfit zoals ze aan de start stond van het WKKT, liet Schulting na de kwalificaties weten. "Op de NK Afstanden Shorttrack gaf ik al gas op zaterdag en wilde ik snelle rondetijden laten zien, maar die behoefte had ik nu veel minder. Het was zaak om me te kwalificeren. Kalm blijven hoort ook bij shorttrack", zei ze met een glimlach. 

Het doel voor dit NK Allround Shorttrack was duidelijk: drie afstanden winnen en daarmee de allroundtitel. Schulting slaagde daar zondag, zoals verwacht, glansrijk in. Met een paar rake klappen liet ze de concurrentie achter zich op het ijs van Thialf. Op de 1000 meter zette Schulting met vier ronden te gaan de turbo aan, stoof langs Gioya Lancee en sloeg een gat op de rest. De kortste afstand werd van kop af gewonnen door de Friezin, met Xandra Velzeboer in haar kielzog. Op de afsluitende 1500 meter schroefde Schulting halverwege de race het tempo op. Vervolgens nam Selma Poutsma de leiding over, maar drie ronden voor het einde kwam Schulting binnendoor en zette ze door richting finish.

Wijsheid
"Ik probeerde mezelf zoveel mogelijk druk op te leggen", vertelt Schulting, nadat ze voor de derde keer in haar carrière is gehuldigd als nationaal allroundkampioene. "Ik ben heel blij dat ik hem heb gepakt. Vandaag geef ik wel alles, ook voor mezelf. Er zijn altijd dingen die beter kunnen, maar ik wilde dit toernooi gewoon naar mij toe trekken." De finaleraces benaderde ze als halve finales op een EK of WK: je moet winnen om zeker door te gaan. "Ik heb vooral weer wedstrijdritme opgedaan. Maar ik moet eerlijk zeggen dat ik wel klaar ben met de nationale toernooien en graag internationaal wil gaan rijden."

In eerste instantie kijkt Schulting uit naar het EK Shorttrack in het Poolse Gdansk en het WK Shorttrack in Dordrecht, maar ook het vooruitzicht van de WK Afstanden in februari zorgt voor glinsterende ogen bij de 23-jarige Friezin. Over deelname aan het EK Sprint, een week voor het EK Shorttrack, wil Schulting pas op het laatste moment beslissen. "Het hangt er heel erg vanaf of het EK Shorttrack wordt afgelast. Dan rijd ik het EK Sprint. Ik heb dat plekje eerlijk verdiend en tot die tijd wil ik het ticket achter de hand houden."

Haar goede prestaties op de langebaan hebben haar ambities in beide disciplines weer verder aangewakkerd. "Op de Olympische Spelen past het in het programma. Maar ja, wat is wijsheid? En je moet je eerst nog plaatsen. Jeroen (Otter, red.) en ik voeren er wel gesprekken over. Maar dat plan staat nog in de kinderschoenen. Wij hadden één of anderhalve maand geleden ook niet verwacht dat het zo goed zou gaan op de langebaan. Als ik meedoe, wil ik voor de prijzen en het liefst voor goud kunnen strijden. Ik zie het als een luxeprobleem. Tot en met de Spelen heb ik een duidelijk hoofddoel voor ogen en dat is shorttrack. Maar het wordt wel interessant."


Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan