Tickets
Shop
Corona 19 jan 2021

NOC*NSF verwacht nog minder sporters bij vroege avondklok

Bijna de helft van de Nederlanders is minder gaan sporten tijdens de tweede lockdown, die nog tot minimaal 9 februari van kracht is. Dat blijkt uit een nieuwe meting binnen het onderzoek ‘Sportgedrag en effecten coronapandemie’, uitgevoerd door Ipsos in opdracht van NOC*NSF. De verwachting is dat de invoering van een vroege avondklok ervoor zorgt dat de sportdeelname onder Nederlanders verder keldert.

Foto : Sander Chamid

Het onderzoek, waaraan ruim 3000 mensen hebben deelgenomen, wijst uit dat maar liefst 44 procent van de Nederlanders de afgelopen weken minder heeft gesport door de coronamaatregelen en de tweede lockdown. Vooral kinderen, jongeren en 65-plussers zijn gestopt met sporten sinds december.

"December is een maand waarin er traditioneel minder wordt gesport", zegt algemeen directeur Gerard Dielessen van NOC*NSF. "Maar ten opzichte van dezelfde periode in 2019 zien we dat daar bovenop nog eens honderdduizenden Nederlanders minder zijn gaan sporten en bewegen. Opnieuw zien we dat de coronamaatregelen de sport en daarmee de algemene fitheid en weerbaarheid van Nederlanders hard raken."

"Wanneer een vroege avondklok moet worden ingevoerd, heeft dit een grote inperking op de mogelijkheid om sport te beoefenen omdat sportclubs waarschijnlijk hun deuren moeten sluiten in de avond", vervolgt Dielessen. "De verwachting is dat het sportaanbod voor alle Nederlanders bijna volledig stil zal vallen. Er kan nog weinig worden getraind bij sportverenigingen, waar met name trainingen voor jongeren en ouderen in de avond plaatsvinden."

Eerder gaf bijna twee derde van de Nederlanders al aan dat juist het sluiten van de sportclub de belangrijkste reden is om minder te gaan sporten. Zelf en flexibel te organiseren sporten zoals wandelen, hardlopen, fietsen en skeeleren blijven tijdens de coronapandemie onverminderd populair.

"Maar ook deze sporten kunnen met de invoering van de maatregel niet langer in de avonduren plaatsvinden", weet Dielessen. "Terwijl mensen die overdag werken of studeren dit juist vaak in de avond plannen. We verwachten dan ook dat de sportdeelname in Nederland de komende periode drastisch keldert. Juist in deze lockdownperiode is een actieve gezonde leefstijl een belangrijke bijdrage aan de weerbaarheid en gezondheid van de samenleving. De avondklok kan een grote impact op de algemene gezondheid van de Nederlandse samenleving hebben, ook op de lange termijn."


Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan