Live
Shop
Natuurijs 19 jan 2021

Kunstenaar Streetart Frankey schaatst Keizersrace op Amsterdamse grachten

Afgelopen vrijdag, op de Dag van de Elfstedentocht, schaatste kunstenaar Streetart Frankey in alle vroegte de befaamde Keizersrace op de Amsterdamse Keizersgracht. Met temperaturen boven het vriespunt was er geen ijs te bekennen, maar Frankey, ofwel Frank de Ruwe, ontwierp hiervoor een speciale machine waarmee je op het water kan schaatsen.

De waterschaatsmachine is een soort waterfiets met twee drijvers. Maar in plaats van dat je je zittend verplaatst in het water, sta je op twee lange geleiders met schaatsen eraan vast. Door de schaatsbeweging te maken, wordt een propeller aangedreven. En die propeller fungeert als een soort buitenboordmotor. De Ruwe is 'zielsgelukkig' met zijn nieuwe uitvinding. Hij begon vorig jaar met het bouwen van het schaatsappartaat en voltooide de machine in de kerstvakantie. 

"De Keizersrace is - naast de Elfstedentocht natuurlijk - mijn favoriete schaatswedstrijd", aldus de geboren Nijmegenaar. "In 2012 werd deze fantastische rit voor het laatst gereden. De avond ervoor heb ik de afstand zelf afgelegd met vrienden. Het is een van de tofste dingen die ik ooit in Amsterdam heb gedaan. Op de dag zelf, 11 februari, heb ik staan aanmoedigen. Zo indrukwekkend om te zien. Omdat we het schaatsen op de grachten nu alweer bijna een decennium moeten missen, wilde ik iets maken waarmee we de pijn een beetje kunnen verzachten."

De Keizersrace over 160 meter wordt gehouden op de Keizersgracht, tussen de Leidsestraat en de Spiegelgracht. De winnaar van de race mag zich tot de volgende wedstrijd de Keizer(in) van Amsterdam noemen. "Als het ijs uitblijft, lijkt het me geweldig om nieuwe alternatieve Keizersrace te houden op het water." De laatste winnaars zijn Ronald Mulder en Annette Gerritsen. "Ik appte Ronald donderdagavond: ik ga morgen je titel afpakken. Hij zei dat veel professionele schaatsers het gaaf zouden vinden om te proberen", vertelde Frankey vrijdag tegenover Het Parool


Deel dit artikel op
Gerelateerde artikelen
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan