Tickets
Shop
Nieuws 16 jan 2021

Klassementsleiders onder vuur op dag twee van EK Allround & Sprint

Op de tweede dag van het ISU EK Allround & Sprint in Heerenveen wordt de klassementsleiders het vuur aan de schenen gelegd. Op de eerste afstand van de dag verdedigen zijn hun voorsprong in een direct duel tegen hun naaste belagers.

Foto : Sander Chamid

In het allroundtoernooi betekent het dat Patrick Roest op de 1500 meter vanuit de binnenbaan start tegen Sverre Lunde Pedersen. De Noor heeft daarmee het voordeel van de laatste binnenbocht, al zal Roest ervoor willen zorgen dat hij tegen die tijd al ruim voor ligt. Marwin Talsma komt als eerste Nederlandse man in actie in rit zes tegen de Italiaan Andrea Giovannini. Marcel Bosker rijdt in de voorlaatste rit tegen Hallgeir Engebråten. 

Antoinette de Jong en Irene Schouten vechten op de 1500 meter een Nederlands onderonsje uit. Het verschil tussen de twee vrouwen is slechts 0,79 seconde, al is De Jong op papier de betere rijdster op de middenafstand. Zij zal echter wel haar voorsprong uit willen bouwen voor de 5000 meter, de afstand waar Schouten dit seizoen Nederlands kampioen werd. Joy Beune rijdt in rit acht tegen vijfvoudig kampioene Martina Sablikova. 

Na de allrounders is het net als zaterdag de beurt aan de sprinters. De vrouwen komen als eerste in actie, waarbij het voor de Nederlanders wachten is op de laatste ritten. Femke Kok en Jorien ter Mors rijden in de zevende rit tegen elkaar. Jutta Leerdam zal in de laatste rit tegen de pijlsnelle Angelina Golikova de Russische niet te ver weg willen laten rijden, zodat ze op de slotafstand haar slag kan slaan. 

Bij de mannen geniet Thomas Krol een lichte voorsprong op zijn ploeggenoot Hein Otterspeer. De twee mannen rijden echter niet tegen elkaar. Otterspeer rijdt in de voorlaatste rit tegen Håvard Lorentzen, Krol sluit in de laatste rit af tegen Viktor Mushtakov, de winnaar van de 500 meter op zaterdag. Door zijn val en diskwalificatie op de 500 meter van zaterdag moet Kai Verbij al in de eerste rit van start. Hij rijdt tegen de Noor Odin By Farstad.

Bekijk hier de volledige startlijsten.


Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan