Tickets
Shop
Nieuws 14 jan 2021

Irene Schouten: 'Heb niet echt als allroundster getraind'

Nog zonder ploeggenootjes moet Irene Schouten zich de komende dagen zien te vermaken in de 'schaatsbubbel'. De 28-jarige rijdster van Team Zaanlander bereidt zich in het Van der Valk hotel in Wolvega voor op haar eerste EK Allround, dat zaterdag van start gaat. Als het aan Schouten ligt, mag het zo snel mogelijk weekend zijn. "Bij mijn tweede nacht dacht ik: hoe ga ik dit vijf weken volhouden?"

Foto : Sander Chamid

In haar koffer heeft Schouten een scala aan spelletjes (zoals Ligretto en Keer op Keer) meegenomen, maar een tegenstander heeft ze nog niet gevonden. Haar coach Jillert Anema is momenteel de enige van de ploeg die ze de komende dagen zou kunnen uitdagen. "Maar met Jillert ga ik geen spelletjes spelen", zegt ze hardop lachend. "Jillert en ik zijn allebei heel erg fanatiek en als we dan een spelletje gaan doen, is het hard tegen hard. Nee, dan wacht ik liever even totdat m'n ploeggenoten gearriveerd zijn. Met hen gaat het er vaak wat rustiger aan toe."

Tot die tijd probeert Schouten haar vrije uren door te komen met series kijken en telefoontjes plegen met het thuisfront. Met haar verloofde belt ze 'wanneer hij tijd heeft' en met haar moeder neemt ze zelfs elke avond contact op. "Meestal is mijn vader, broer of zus bij haar en kan ik haar even spreken. Ze snapt nog niet helemaal dat ik vijf weken in een bubbel moet zitten, want de eerste avond vroeg ze direct: 'Kom je morgen op visite?' Ik ben natuurlijk wel eens vaker langere tijd van huis weggeweest, maar dan reis je elke keer naar een andere plek. Nu zit je vijf weken in hetzelfde hotel."

Hoe moeilijk ze het ook vindt om haar familie vijf weken lang niet te kunnen zien, ze is niet van plan om er een groot drama van te maken. "We mogen gewoon hartstikke blij zijn dat we überhaupt kunnen schaatsen en dat er internationale wedstrijden voor ons georganiseerd zijn. Je traint niet voor niets de hele zomer hard om je te plaatsen voor deze wedstrijden, dus dan moet je ook niet te veel gaan zeuren. En wat zijn nou vijf weken in een heel mensenleven? Dat is gewoon heel weinig", beweert de Nederlands kampioene op de 3 en 5 kilometer.

Uitdaging
Schouten bereidt zich vanuit de bubbel voor op het EK Allround, waar ze zich dankzij haar sterke prestaties op het WKKT (Schouten reed zich bij de beste twee bij een klassementje over een 1500 en 3000 meter) voor wist te plaatsen. Het EK stond niet op haar planning, geeft ze toe, maar nu ze zich geplaatst heeft, gaat ze er alles aan doen om zo hoog mogelijk te eindigen. "Ik probeer de 500 meter zo goed mogelijk door te komen en vanaf dan moet ik proberen drie goede afstanden te rijden. Dat is met allrounden al moeilijk genoeg", weet ze. 

Slechts één keer eerder nam Schouten deel aan een internationaal allroundkampioenschap. Tijdens het WK Allround van 2014 in Heerenveen eindigde ze als zesde; haar laatste nationale allroundvierkamp dateert ook alweer uit 2016. "Ik heb inderdaad al vijf jaar geen allroundtoernooi meer gereden, maar heb ook niet echt als allroundster getraind. Ik zei al tegen Jillert: na de 500 moet ik me meteen gaan opladen voor de 3 kilometer, hoe ga ik dat ook alweer doen? Het is helemaal weer nieuw voor me en dat maakt de uitdaging ook wel weer leuk."

Ze noemt het allrounden een 'heel mooi spelletje', maar ze is niet voornemens om het de komende jaren serieuzer op te pakken. Met de Olympische Spelen in aantocht wil ze zich volledig blijven focussen op de 3 kilometer, de 5 kilometer en de mass start. "Ik heb mezelf altijd voorgehouden dat ik wil knallen op de Olympische Spelen en daar ga je niet komen door goed te allrounden", stelt Schouten. "Het is een bewuste keuze geweest om nooit te trainen op het allrounden. Ik kan alles wel een beetje gaan doen, maar uiteindelijk ben ik liever op één ding heel goed."

Alles over het EK Allround & Sprint vind je op de toernooipagina


Deel dit artikel op
Gerelateerde artikelen
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan