Tickets
Shop
Nieuws 25 jan 2021

Hoogeveen stopt door seizoen zonder marathonwedstrijden

Op de dag af een jaar na het behalen van de Nederlandse titel op natuurijs heeft Jouke Hoogeveen bekendgemaakt te stoppen. De 42-jarige Heilooër hakte de knoop door nadat er een definitieve streep ging door het huidige marathonseizoen vanwege de coronapandemie.

Foto : Vincent Riemersma

"Door de omstandigheden heb ik veel tijd gehad om na te denken", zegt Hoogeveen op skatenl.nl. "Het was een moeilijk besluit. Ik had dit jaar graag nog die trui willen verdedigen, en daarnaast een bepaald hiaat in mijn palmares willen opvullen. Want ik heb heel mooie dingen laten zien, heb mooie wedstrijden en klassementen gewonnen, maar nooit die 200 kilometer."

Hoogeveen debuteerde veertien jaar geleden op het hoogste niveau. Het ONK op de Weissensee stond al heel lang op zijn lijstje en vorig seizoen slaagde de geboren Fries eindelijk in zijn missie. Na een lange vlucht, die werd beschermd door zijn ploeggenoten van Bouwselect, kwam hij solo over de streep. "Ik zit hier al zo lang op te wachten. Ik wist dat ik hier kon winnen, deze afstand past gewoon bij mij. Toen ging het ook nog sneeuwen, waaien, dooien. Dat zijn mijn omstandigheden", vertelde hij destijds na afloop.

Begin dit jaar zette ook Erik Jan Kooiman een punt achter zijn schaatscarrière. De 34-jarige marathonschaatser won in 2018 de Alternatieve Elfstedentocht en heeft het werelduurrecord op zijn naam staan. Dit seizoen, dat dus nooit van start is gegaan, zou ook het laatste jaar zijn voor Frank Vreugdenhil (36). De tweevoudig winnaar van de Alternatieve liet in het voorjaar al weten te stoppen na deze winter.


Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan