Tickets
Shop
Nieuws 30 jan 2021

De Jong tevreden met zilver op 1500 meter: 'Race gereden zoals ik hem wil rijden'

Op de tweede World Cup in Heerenveen won Brittany Bowe wederom de 1500 meter, maar het verschil met de Nederlandse vrouwen op plek twee en drie is kleiner dan een week geleden. Antoinette de Jong reed haar beste tijd ooit in Thialf en pakte daarmee de zilveren medaille, voor Ireen Wüst. De rijdster van Team Jumbo-Visma kijkt met vertrouwen uit naar de WK Afstanden.

Foto : Sander Chamid

De Jong moest in de achtste rit een tijd neerzetten voordat Wüst en Bowe een rit later aan de start verschenen. Met een goede opening en een ideale kruising achter Evgeniia Lalenkova langs richting de 1100 meter rolde er een tijd uit van 1.53,81. De 25-jarige Friezin was nooit sneller in Thialf en bleef maar net boven haar persoonlijk record van 1.53,67, dat ze reed in Calgary. "Ik had geen besef dat het zo snel ging, want ik heb onderweg geen rondebord gezien. Het was een alles-of-niets race waarin ik technisch goed bleef schaatsen. Elke slag was vanaf het begin raak. En als ik ze raak, dan gaat het hard", lacht De Jong. "Ik heb deze 1500 meter gereden zoals ik hem wil rijden, daar ben ik heel blij mee."

Zittend op de lage boarding langs het middenterrein zag De Jong dat Bowe nog wel onder haar tijd dook (1.53,45), maar Wüst dit keer genoegen moest nemen met het brons (1.54,22). Vorige week waren de medailles omgedraaid voor De Jong en Wüst. Het verschil met de Amerikaanse was wel een stuk kleiner dan op de eerste wereldbekerwedstrijd. "Na afloop zei Brittany dat ze bij het zien van mijn tijd dacht: ik moet echt even aan de bak", vertelt De Jong. "Het is leuk om met Brittany en Ireen de strijd aan te gaan op de 1500 meter. Dat was nooit mijn afstand, maar dankzij mijn nieuwe schoenen kan ik eindelijk mijn kracht kwijt."

Foto : Sander Chamid

De Jong had een andere voorbereiding op deze rit dan een week geleden. "Ik heb vandaag niet ingereden op het ijs, want het komt niet lekker uit voor de 1500 meter. Je bent een uur van tevoren klaar met inrijden en dan moet je alweer snel daarna aan de start staan. Vanochtend heb ik lekker op de fiets ingereden. Op de ijsbaan stap ik iets eerder op het ijs en dan ga ik ervoor. Het geeft meer rust in de dag." Tijdens de World Cups trainen de meeste teams ook nog door voor de WK Afstanden. "We zitten eigenlijk middenin een trainingskamp. Deze week heb ik niets snels gedaan in de trainingen. Dat ik met mindere benen toch zo hard door kan rijden, geeft veel vertrouwen."

Deze schaatsmijl beschouwt De Jong als 'een goede generale repetitie' voor de WK, die over anderhalve week worden verreden in Heerenveen. "Of ik wereldkampioen kan worden? Als ik iets sneller van start ga, waar Bowe haar winst vandaan haalt, moet het kunnen." De rijdster van Team Jumbo-Visma moet er wel voor waken dat de focus niet te veel naar het sprintgedeelte gaat en ze daarmee haar titelaspiraties op de 3000 meter in de weg zit. "Ik moet nog met Jac (coach Orie, red.) overleggen wat het verstandigst is. Maar ik kan beter wat meer achter de mannen aan rijden zodat die snelheid vanzelf makkelijker komt, dan er echt op richten."

Melissa Wijfje reed zaterdag de tiende tijd (1.56,53) en Irene Schouten eindigde op de zeventiende plek (1.58,87). Jorien ter Mors moest zich vlak voor haar race tegen Schouten terugtrekken. De Nederlands kampioene op de 1500 meter kreeg tijdens het inrijden last van haar rug. Daardoor moest Schouten in de laatste rit solo in actie komen.


Deel dit artikel op
Gerelateerde artikelen
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan