Tickets
Shop
Nieuws 24 jan 2021

De Laat toont zijn kracht: 'Ik ben gewoon fucking goed'

Met een sublieme inhaalactie sleepte Itzhak de Laat, als afmaker, de relaytitel binnen voor Nederland op het Europees kampioenschap in Gdansk. In het individuele eindklassement eindigde de 26-jarige Fries voor het eerst op het podium met een derde plaats. "Dit is een goede warming-up voor de WK."

Foto : Rafal Oleksiewicz

Hij kan het dus zeker wel. In de relayfinale glipte De Laat in de voorlaatste ronde onverschrokken langs Semen Elistratov en bezorgde de Nederlandse ploeg daarmee de Europese titel. De Rus was hem eerder op de dag te snel af geweest in de finale van de 1000 meter. Op die afstand probeerde de 26-jarige Fries vanaf de derde plek naar voren te schuiven. In de slotfase kwam Elistratov buitenom naar de kop en gaf deze niet meer uit handen. Daarmee was hij eigenlijk al zeker van zijn derde Europese allroundtitel. De Laat pakte zijn tweede bronzen afstandsmedaille op dit EK en moest de tweede plaats in het tussenklassement gaan verdedigen in de superfinale.

Sjinkie Knegt strandde in halve finales van de 1000 meter met een penalty terwijl Dylan Hoogerwerf in de kwartfinales net tekort kwam. Knegt stond wel samen met De Laat in die superfinale. Hij zou ervoor zorgen dat niemand wegreed, maar er waren een stuk of vier rijders die De Laat moest verslaan om zilver te behouden. In de race trok een van hen, de Italiaan Pietro Sighel, de overwinning naar zich toe. "Ik heb er wel voor gestreden", zegt De Laat, die met vijf ronden te gaan naar voren stoomde. "Daarna kreeg ik een tikje van achter, raakte ik mijn snelheid kwijt en dan komt die Italiaan sterk langszij. De tweede plaats was het maximale wat ik eruit kon halen. Ik hoef mezelf niets te verwijten, Sighel deed het net wat beter en dan wordt hij tweede in eindklassement."

Foto : Rafal Oleksiewicz

Met een bronzen medaille staat De Laat voor het eerst op een individueel EK-podium. "Uiteindelijk heb ik een stabiel toernooi gereden. Vorig jaar werd ik vierde en nu derde, dat is toch weer een plekje hoger." De Leeuwarder weet dat hij altijd beter uit de verf komt op internationale wedstrijden. "Ik heb blijkbaar zo'n toernooi nodig om aan mezelf te bewijzen dat ik gewoon fucking goed ben. Normaal heb je daar de wereldbekerwedstrijden voor, maar die zijn weggevallen. De nationale wedstrijden gingen niet geweldig, het NK Allround was net als vorig jaar weer waardeloos (De Laat werd zesde, red.). Gelukkig heb ik me daardoor niet laten afleiden en stond ik er. Dit is een goede warming-up voor de WK in Dordrecht."

Terug naar de aflossing. In de finale met Italiรซ, Hongarije en titelverdediger Rusland reden de Italianen lange tijd op kop. In een moment van onoplettendheid zakte de oranje equipe even terug, maar na herstelwerkzaamheden kwam de ploeg terug op tweede positie. Met vijftien ronden op het bord trok Nederland ten aanval. Het Hongaarse team schakelde zichzelf uit met een valpartij. Vier ronden voor het einde lagen de Nederlanders weer op de tweede stek en moest een tactische slimmigheid uitkomst bieden. Door een vroegere wissel van Hoogerwerf op Knegt reed hij langer door voor de laatste aflossing op De Laat. Die knalde gelijk binnendoor bij Elistratov en maakte de klus fantastisch af. "Ik ben blij dat ik ons team goud heb kunnen bezorgen", glundert hij. De Italianen pakten het zilver, Rusland zakte terug naar de derde plaats.ย 

Op de relay kregen jongelingen Friso Emons (21) en Jens van 't Wout de kans om ervaring op te doen. Routinier Daan Breeuwsma bleef als reserve achter in Nederland. De 19-jarige Van 't Wout reed alle races op het EK, van de kwartfinale tot de finale. Hoogerwerf en Emons werden afwisselend ingezet naast Knegt en De Laat. "Ik vond het ontzettend spannend, het was heel anders dan in de trainingen", vertelt Van 't Wout over zijn EK-debuut. "In de finale werd ik door twee mensen ingehaald en riep Jeroen (Otter, red.): 'Jens, het is wel een wedstrijd!' Ik moest even focussen, maar als je eenmaal aan het schaatsen bent, kom je in een zone. Ik ben nog nooit zo blij geweest met een overwinning", jubelt hij.

Op het WK voor junioren in 2019 behaalde Van 't Wout samen met broer Melle, Bram Steenaart en Sven Roes zilver op de relay. "Dit EK geeft een specialer gevoel. Het is een heel ander niveau. Voor de start stond ik trillend van de zenuwen op het ijs, dat heb ik nooit en was wel een gek gevoel. Ik zag Sjinkie, Itzhak en Dylan ontspannen rond schaatsten, dus daar werd ik ook rustig van." De jongeling heeft dit weekend veel kennis opgedaan in Gdansk. "Ik heb ook nog met Daan geappt. Ik rijd zelf wat krapper, maar op de relay moet je dat niet doen want dan blaas je je benen op en kom je meer op het slechte ijs. Die tips hebben veel geholpen", besluit de Europees kampioen lachend.

Klik hier voor de volledige uitslagen.ย 

Foto : Rafal Oleksiewicz

Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan