Tickets
Shop
Natuurijs 18 jan 2021

Alsnog erkenning voor Elfstedentocht-winnaressen

Ze moesten er even geduld voor hebben, maar Lenie van der Hoorn, Tineke Dijkshoorn en Klasina Seinstra zijn alsnog gehuldigd als winnaressen van de Elfstedentocht. Uit handen van Wiebe Wieling, de voorzitter van de Koninklijke Vereniging De Friesche Elf Steden, kregen ze tijdens het programma 'M' een officiële oorkonde.

Foto : Cor Mooij

Van der Hoorn (1985), Dijkshoorn (1986) en Seinstra (1997) zijn de laatste drie winnaressen van de Elfstedentocht. Omdat er toen nog geen eigen vrouwenklassement was, werden ze niet officieel erkend als winnaars en hoefden ze ook niet te rekenen op een krans bij de finish. Met een eigen oorkonde en een Elfstedenvaas werden de drie vanavond alsnog in het zonnetje gezet. 

"We zaten wel een beetje met de situatie in onze maag", erkende Wieling. "Natuurlijk kunnen we het verleden niet meer veranderen, maar we willen jullie op deze manier toch nog eren. Zo zetten we de situatie nog een beetje recht." De namen van de twaalf winnaressen van de Tocht der Tochten worden ook bijgeschreven op de sokkel van het monument De Elfstedenrijder in Leeuwarden. 

Na 1997 werd er eindelijk een eigen vrouwenklassement in het leven geroepen, maar sindsdien vond er geen Elfstedentocht meer plaats. Ook deze winter komt het er weer niet van. Zelfs als het nog flink gaat vriezen, is het vanwege de coronamaatregelen niet mogelijk om een tocht te organiseren.

 


Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan