Tickets
Shop
Nieuws 08 feb 2021

Vrouwenploegen doen duit in zakje met tweede brief

Na de mannenploegen uit de topdivisie van het marathonschaatsen zijn ook de vrouwen in gang geschoten. Alle damesploegen hebben een tweede open brief aan de KNSB, de betrokken ministers en NOC*NSF ondertekend, waarin ze oproepen om wedstrijden te organiseren op natuurijs nu de kans zich voor het eerst in jaren voordoet.

Foto : Soenar Chamid

"Juist nu de discussie (gelukkig) over wedstrijden op natuurijs en het belang hiervan weer opnieuw is gestart willen we als damesmarathonploegen de boodschap van de mannenmarathonploegen herhalen", opent de brief. "De meeste vrouwen zijn dan wel geen prof, maar wel topsporters en hebben allemaal met hun werkgevers afspraken over flexibele vrije dagen." Verder bevat de brief nagenoeg dezelfde elementen als de brief die de herenploegen maandagochtend al verstuurden

Inzet van de topdivisieploegen is het rijden van klassiekers en een NK op natuurijs. Ook een meerdaagse behoort tot de mogelijkheden, vinden de vrouwen, waarvoor ze graag in een zogenaamde bubbel willen zitten. Met een vaste standplaats, hotel en sneltesten op het coronavirus moet dat mogelijk zijn, denken ze. Ze roepen op de afgelopen maanden opgedane ervaring bij het langebaanschaatsen en shorttrack nu ook te gebruiken voor het marathonschaatsen. 

Het NK is intussen opnieuw onderwerp van gesprek tussen de KNSB en de Rijksoverheid. Ook evenementenbureau House of Sports, dat de bubbel van langebaanschaatsers in Heerenveen organiseert, schuift aan. Naar verwachting maakt het kabinet maandagmiddag nog bekend of er wedstrijden georganiseerd kunnen worden. "Voorwaarde is dat de schaatswedstrijden op natuurijs aan dezelfde eisen voldoen als andere topsportwedstrijden die nu zijn toegestaan", zegt een woordvoerder van de minister tegen NU.nl.

Vrijdag ondernam voor de derde keer dit seizoen tevergeefs een poging om voor het marathonschaatsen een uitzonderingspositie te bemachtigen. De Elfstedenvereniging liet zondag in een korte reactie al weten dat het standpunt over een eventuele Elfstedentocht ongewijzigd is. 


Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan