Tickets
Shop
Nieuws 06 feb 2021

Marcel Grit: 'Bij een jarige hangt er een ballon aan de stoel'

Het is rustweek in de Heerenveense schaatsbubbel. Tegelijkertijd is het ook de week waarin de laatste rijders instromen voor de WK Afstanden. Het hotel en de ijsbaan zijn haast de enige plekken waar ze mogen zijn en contact met de buitenwereld is vrijwel uitgesloten. Hoe gaan de mensen rondom de bubbel daarmee om? Hotelmanager Marcel Grit vertelt over dubbelrollen, kerstverlichting op de kamer en extra handdoeken in de drie rijderhotels.

Foto : Martin de Jong

De schaatsbubbel is ruim over de helft. Zijn er afgelopen weken veel boodschappen gedaan?
"Jazeker, dat gebeurt dagelijks. De sporters kunnen voor tien uur 's ochtends een boodschappenlijstje bij de receptie afgeven en dan gaan we 's middags boodschappen doen. Aan het eind van de dag kunnen ze die boodschappen ophalen. De boodschappen werden wel steeds specifieker met magnesiumpoeder en een speciaal merk havermout. In elk hotel is een kleine shop bij de receptie en in het begin hadden we daar uit voorzorg al een basisdrogisterijpakket neergezet. Met shampoo, deodorant, scheerschuim en dat soort dingen. Daarnaast komen er veel internetbestellingen binnen. Of een pakketje dat familieleden opsturen. We hebben ook al een paar jarigen gehad in de bubbel, dan worden er bloemen, cadeautjes en kaarten bezorgd. We zorgen voor een ballon aan de stoel bij het ontbijt en een kaartje. Normaliter hebben we ook weleens mensen die langer in het hotel verblijven en post ontvangen. Maar nu is het veel meer."

Wat betekent deze bubbel voor de drie hotels en het personeel?
"Normaal gesproken heb je elke dag een aantal kamers die in- en uitchecken, dus ben je vooral druk bezig met je eigen werkzaamheden. Die vallen nu deels weg, want er zijn maar beperkte momenten waarop er nieuwe mensen binnenkomen. Die schaatsers en eventuele begeleiding worden naar een aparte ruimte gebracht voor een PCR-test en moeten op hun hotelkamer wachten tot de uitslag bekend is. Voor de rest heb je geen dagelijkse in- en uitloop zoals je normaal zou hebben. Onze receptionisten doen nu ook de pakketservice en wasserijdiensten. Wij werken in deze periode zoveel mogelijk met een vaste groep mensen. Sommigen hebben een dubbelrol. Een jongen in de keuken is de ene week nachtportier en de andere week in de keuken werkzaam. Dit doen we eigenlijk al vanaf de zomer en ze vinden die variatie ook leuk.

De schaatsbubbel is een belangrijke opdracht voor ons, zeker in deze periode. Wij hebben ontheffing gekregen en zijn hartstikke blij met die uitzondering. Het is mede dankzij de bereidwilligheid van de overheid, gemeentes, veiligheidsregio's en GGD dat het allemaal gelukt is. Veiligheid speelt een belangrijke rol. We hebben vooraf instructies gegeven aan het personeel over gedrag in hun vrije tijd. In de horeca zelf geldt al langer het protocol dat je op afstand blijft en handschoentjes draagt, maar ook dat je in deze periode zo min mogelijk verschillende sociale contacten hebt buiten werktijd. Om dat goed te monitoren, testen we wekelijks personeelsleden. Wat het vooral al sinds de maatregelen anders maakt, is het beperkte contact met gasten. In het restaurant wordt een buffet geserveerd en de tafels worden afgeruimd als iedereen weg is."

Foto : Martin de Jong

Van der Valk Wolvega is gewend om (buitenlandse) schaatsers te accommoderen. Wat voor aanpassingen moesten er komen voor de bubbel?
"De capaciteit in de restaurants is teruggebracht van driehonderd naar honderd stoelen, zodat iedereen op anderhalve meter van elkaar zit en ook tussen de tafels voldoende ruimte is. Er zit een beveiliger bij de voordeur, dat is anders dan normaal. Alle andere zalen zijn ruim opgezet. We hebben een zaal van driehonderd vierkante meter waar een tafeltennistafel, een dartbaan en een tafelvoetbal staat. Per activiteit heb je zo'n tachtig vierkante meter zodat iedereen op ruime afstand van elkaar blijft. Het vermaak valt erg in de smaak bij de sporters. Aan de ene kant wil je samenkomsten zoveel mogelijk vermijden, maar het sociale aspect is ook belangrijk als je zo'n lange tijd met elkaar in een hotel zit. Bovendien is er alle ruimte om een rustig hoekje op te zoeken. Voor de rest is het qua verzorging niet veel anders dan in andere jaren. Normaal gesproken maken we een gevarieerd menu voor een week of twee weken, nu is dat voor vijf weken. Het samengestelde menu is gecheckt door een medisch staflid van de ISU."

Hebben jullie nog iets gedaan om een (t)huisgevoel te creƫren?
"In samenwerking met de ISU, de KNSB en House of Sports geven wij op bepaalde momenten een cadeautje aan de sporters. Bij aankomst in het hotel stond er op het nachtkastje een ingelijste foto van iemand van het thuisfront. We hebben afgelopen week tulpen rondgebracht en eerder al een extra bakje yoghurt met een gelukwens van Campina. We proberen de schaatsers iedere keer te verrassen met een kleinigheidje. Voor de rest hebben ze vooral zelf veel spullen van thuis meegenomen zoals kussens, koffiezetapparaten, PlayStations en dat soort dingen. Of er nog iets uitsprong? De flight simulator van Thomas Krol is inmiddels wel bekend en op een van de andere kamers staat een zonnebank, haha. De ene maakt het wat gezelliger dan de ander. Bij de meiden is het heel opgeruimd, met een plantje op tafel en hangt er kerstverlichting. Sommige jongens hebben niks, die stappen uit bed en lopen de deur weer uit."

Foto : Martin de Jong

Zie je daarin nog verschil met de buitenlandse schaatsers?
"Ja, de Nederlandse ploegen voelen zich wat dat betreft gewoon thuis want ze zijn in eigen land. Canada was aanvankelijk heel sceptisch over de voorwaarden en regels van de bubbel. Ook over hoe andere teams zich gedragen. Vanuit de bond hadden zij meegekregen dat ze in het restaurant een bordje konden opscheppen en dan op de kamer moesten eten. Dat hebben we ondervangen door ze een aparte ruimte te geven. De Canadezen verblijven in Sneek en eten nu in de hotelbar in plaats van het restaurant. Zodoende zijn ze wel bij elkaar als team, maar toch los van anderen. Rusland en Amerika zijn ook wat meer op zichzelf. Iedereen kan wel buiten lekker wandelen en fietsen in de omgeving. Straks komt er ook nog echt winterweer aan..."

Er wordt op de kamers ook flink gezweet op de Tacx, zijn er extra handdoeken ter beschikking?
"Haha ja, op elke etage is een zogenaamd housekeeping station, waar schone handdoeken liggen en vuile ingeleverd kunnen worden. Ook om ervoor te zorgen dat ons personeel niet dagelijks op de kamers hoeft te komen. De sporters kunnen nu alles pakken wanneer het hen schikt. De ISU is bezig met een documentaire, met daarin wat leuke getallen over het hotel. Hoeveel waterflesjes, handdoeken en pompjes desinfectiegel. Je beseft niet altijd dat je onderdeel bent van iets bijzonders. Sommige momenten, zoals de dagen waarop iedereen getest wordt die in de bubbel verblijft en de organisatie eromheen, zijn toch wel spannend. We richten ons op het goed afsluiten van de bubbel en daarna kunnen we pas delen hoe fantastisch en leuk we dit vonden."

Alles lezen over de schaatsbubbel? Klik hier!

Foto : Martin de Jong

Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan