Tickets
Shop
Nieuws 05 feb 2021

Kunstrijders maken zich op voor Challenge Cup in Den Haag

Het was spannend of de organisatie in coronatijd wel mogelijk was, maar van 25 tot en met 28 februari vindt in Den Haag de Challenge Cup 2021 plaats. Tijdens dit belangrijkste kunstschaatsevenement op Nederlandse bodem, op de piste van ijsbaan De Uithof, kunnen de liefhebbers onze nationale en internationale toppers in actie zien.

De Challenge Cup is een internationale wedstrijd die op de officiële kalender van de ISU staat. Voor veel rijders is dit een belangrijk moment om zich te kwalificeren voor de ISU WK Kunstrijden, die van 22 tot en met 28 maart worden gehouden in de Zweedse hoofdstad Stockholm. Rabobank heeft zich dit jaar als naamgever aan de Challenge Cup verbonden. De wedstrijden zullen vier dagen lang te zien zijn via schaatsen.nl/live

Namens Nederland komen bij de Challenge Cup op het ijs: Niki Wories en Lindsay van Zundert, die zullen strijden om één WK-ticket bij de dames, de kunstrijparen Daria Danilova/Michel Tsiba en Nika Osipova/Dmitry Epstein, van wie ook maximaal één paar naar de WK mag gaan. TeamNL wordt gecompleteerd door het ijsdanspaar Chelsea Verhaegh en Sherim van Geffen, die met hun technische score op de vrije dans nog 0,06 punt verwijderd zijn van een WK-ticket.

Van Zundert en Wories moeten de strijd aanbinden met onder anderen de Duitse Nicole Schott, de Zwitserse Alexia Paganini en Loena Hendrickx uit België. Het sterkste deelnemersveld zien we bij de mannen, met als topfavorieten de Fransman Kevin Aymoz en Morisi Kvitelashvili uit Georgië.

Coronaregels
Voorgaande jaren stonden diverse Japanse toppers aan de start in De Uithof, maar dat land zendt vanwege de coronapandemie geen schaatsers naar Nederland. Wereldtoppers komen wel uit Rusland: Evgeniya Tarasova en Vladimir Morozov, de nationaal kampioenen en de nummers twee van de EK 2020 en WK 2019. Dit duo, momenteel tweede op de wereldranglijst, voert het veld aan bij de paren, waar verder een interessante strijd om de medailles te verwachten valt tussen de Berlijnse teams Minerva Haase/ Nolan Seegert, Annicka Hocke/Robert Kunkel en de Oostenrijkers Miriam Ziegler/Severin Kiefer.

De Challenge Cup werd de laatste jaren steeds gecombineerd met het Nederlands kampioenschap, met deelname vanaf de jongste categorieën. Vanwege de coronapandemie is het NK dit jaar helaas geschrapt en aan de Challenge Cup mogen alleen senioren deelnemen.
 
Er is een uitgebreid protocol opgesteld om alles coronaproof te laten verlopen. De wedstrijden zullen plaatsvinden zonder publiek, maar ze zijn wel integraal te volgen via een livestream, tegen betaling van 5 euro per dag of 15 euro voor een passe-partout. Meer informatie is te vinden op de speciale wedstrijdpagina.


Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan