Tickets
Shop
Nieuws 12 feb 2021

Kok moet meerdere erkennen in Golikova: 'Kwam voor de winst'

Na vier overwinningen in de wereldbeker moest Femke Kok op de wereldkampioenschappen in Heerenveen vrijdag genoegen nemen met zilver op de 500 meter. Angelina Golikova ging er met het goud vandoor met een tijd van 37,14. Kok was veertien honderdsten langzamer en noteerde 37,28.

Foto : Sander Chamid

De andere Nederlandse vrouwen op deze afstand eindigden niet op het podium. De derde plek werd ingenomen door Olga Fatkulina. Jutta Leerdam greep net naast het brons en eindigde als vierde. Suzanne Schulting kwam in de eerste bocht bijna ten val en kon zich ternauwernood staande houden. In de einduitslag werd ze veertiende. 

Na haar goede prestaties de afgelopen weken waren de verwachtingen bij Kok hooggespannen. Vorig jaar eindigde ze nog als negende, met die klassering zou ze vandaag absoluut geen genoegen nemen. Zelfs de tweede plek was een lichte teleurstelling, al was het wel de beste prestatie ooit van een Nederlandse vrouw op de 500 meter. "Ik kwam natuurlijk voor de winst, dat was echt mijn doel. Het is jammer dat het niet is gelukt, maar ik heb er alles aan gedaan om zo snel mogelijk te rijden. Voor vandaag was het niet genoeg."

 

Ondanks die teleurstelling bleef Kok immer haar opgewekte zelf. Terugblikkend op het seizoen waarin ze haar definitieve doorbraak beleefde was ze dan ook tevreden. "Vorig jaar was ik nog negende en nu doe ik mee om de prijzen. Dat is al een hele mooie stap. Aan het begin van het seizoen wist ik eigenlijk nog niet waar ik zou staan internationaal gezien. Ik had niet verwacht dat ik dit al kon, maar in zo'n seizoen merk je dat je goed meekomt. Dan wil je ook gewoon voor de winst gaan. Dan is het jammer dat het vandaag niet is gelukt, maar Ik hoop in de toekomst dat ik op het hoogste treetje mag staan op de 500 meter."

 


Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan