Tickets
Shop
Nieuws 26 feb 2021

Breeuwsma en Van Kerkhof in WK-selectie: 'Niet vaak zó zenuwachtig geweest'

Daan Breeuwsma en Yara van Kerkhof zijn door de selectiecommissie shorttrack van de KNSB opgenomen in het team voor het WK Shorttrack. De twee ervaren krachten werden bij het EK in Gdansk nog buiten de selectie gehouden, maar keren voor het WK in Dordrecht (5-7 maart) terug in de achtervolgingsploeg. "Ik weet dat ik heel erg van waarde kan zijn."

Foto : Sander Chamid

Breeuwsma (33) en Van Kerkhof (30) gelden al jaren als een vaste waarde in de Nederlandse relayploeg, maar werden vorige maand tot hun verbazing gepasseerd voor het EK in Polen. Bondscoach Jeroen Otter koos met het oog op de toekomst voor de jonkies, die op deze manier toch nog wat ervaring konden opdoen richting het olympische seizoen. Hoewel Breeuwsma en Van Kerkhof de gedachtegang van de selectiecommissie konden begrijpen, kwam het nieuws hard binnen. "We rijden al zo weinig wedstrijden en als je dan niet mee mag omdat ze verjonging willen proberen, is dat heel vervelend", aldus Breeuwsma.

Om de 'onwijze teleurstelling' weg te spoelen, gingen de niet-EK-gangers met z'n allen op trainingskamp naar Tenerife. Voor zowel Van Kerkhof als Breeuwsma bleek de trip naar de zon een positieve werking te hebben. "Ik had al langer het gevoel dat ik toe was aan rust. De zomer was natuurlijk heel zwaar en voor mijn gevoel moesten we heel snel weer goed zijn. Ik denk dat ik mezelf daardoor vergeten ben en te veel stress heb gehad", kijkt Van Kerkhof terug op de afgelopen periode waarin ze onder meer het verlies van Lara van Ruijven moest verwerken. "In Tenerife kon ik bepaalde dingen een plekje geven."

Ook Breeuwsma haalde veel positiviteit uit het trainingskamp naar Tenerife en wilde daar vooral zijn teamgenoten voor bedanken. "Zij hebben de hele tijd keihard meegetraind en hebben nooit het koppie laten hangen. Ze spraken hun vertrouwen in me uit en zeiden dat ze het gek vonden dat ik niet in de EK-selectie was opgenomen. Dat vond ik zo bijzonder om mee te maken. Dat gaf mij juist weer heel veel kracht en energie om door te zetten", aldus Breeuwsma, die tijdens het EK contact onderhield met zijn landgenoten. Zo voorzag hij onder meer jonkie Jens van 't Wout van advies.

Motivatie
Met hernieuwde motivatie kwamen Van Kerkhof en Breeuwsma terug naar Nederland en deden ze er alles aan om zich in de kijker te rijden voor het WK. Ondanks 'goede rondetijden en goede trainingswedstrijden' durfden de dertigers echter nog niet te vroeg te juichen. "Ik heb wel geprobeerd wat los te pulken bij Jeroen en de andere stafleden, maar ze hielden hun kaken stevig op elkaar", aldus Breeuwsma. "En zo hoort het natuurlijk ook", voegt hij er lachend aan toe. Donderdagmiddag, na de training, kregen de rijders het goede nieuws te horen tijdens een teammeeting.

"Ik ben heel blij dat ik er weer bij zit", reageert een opgeluchte Breeuwsma. "Om eerlijk te zijn ben ik nog niet vaak zó zenuwachtig geweest. Normaal gesproken ben je een vaste waarde in de relayploeg en laat je in de wedstrijden zien dat ze niet om je heen kunnen. Nu is het voor je gevoel buiten je macht en dat maakt het wel lastig." Dat hij nu weer terug is in het team, geeft volgens de Friese shorttracker aan dat hij wel degelijk van belang is voor de relay. "Ik ben altijd een belangrijke waarde geweest en ze weten wat ze aan me hebben. Ik heb veel snelheid en kan de mannen die het moeten afmaken goed afleveren."

Foto : Sander Chamid

Ook Van Kerkhof, die drie jaar geleden de eerste Nederlandse vrouw was die een individuele olympische shorttrackmedaille veroverde, weet wat haar eigen kwaliteiten zijn, maar vond de teammeeting van donderdag best wel spannend. "Je weet het gewoon niet. Bij het EK was ik ook verrast dat ik er niet bij zat, dus dan zit je nu ook niet zo rustig", is de Zoetermeerse eerlijk. "Maar gezien het feit hoe het nu gaat en hoe lekker ik nu in mijn vel zit, had ik het ergens wel verwacht. Ik heb veel vertrouwen in mijn eigen kunnen en dan is het ook fijn als het gezien wordt. Zeker in de relay weet ik dat ik heel erg van waarde kan zijn."

Zowel de mannen- als de vrouwenploeg hoopt bij het WK, dat van 5 tot en met 7 maart zonder publiek wordt verreden, mee te doen om de wereldtitel. De mannen wonnen vorige maand goud bij het EK, terwijl de vrouwen ondanks een val van Suzanne Schulting zilver pakten. "We kunnen wereldkampioen worden", aldus een gretige Van Kerkhof. Ook Breeuwsma ziet kansen. "Ik denk dat we nu één van de sterkste teams neer kunnen zetten die we ooit hebben gehad. Als we doen wat we moeten en kunnen doen, gaan we meestrijden voor het goud. Maar het blijft shorttrack, hè?"

Shorttrack TeamNL bestaat bij dit toernooi in de Optisport Sportboulevard uit de volgende rijders:

Vrouwen
Individueel: Suzanne Schulting, Xandra Velzeboer en Selma Poutsma
Relay: Rianne de Vries en Yara van Kerkhof

Mannen
Individueel: Sjinkie Knegt, Itzhak de Laat en Dylan Hoogerwerf
Relay: Jens van 't Wout en Daan Breeuwsma


Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan