Tickets
Shop
Nieuws 09 feb 2021

Bestuur herhaalt: 'Geen Elfstedentocht in pandemie'

Ook nu de schaatskoorts sterk oploopt in Nederland, blijft het bestuur van de Koninklijke Vereniging De Friesche Elf Steden vierkant achter het eerder ingenomen standpunt staan: een Elfstedentocht is niet mogelijk in de huidige pandemie.

"Voor 100 procent, daar is geen twijfel over mogelijk", zegt voorzitter Wiebe Wieling. "Maandag is de Vierdaagse in Nijmegen afgelast. Voor de goede orde, dan hebben we het over juli. Als je weet wat het betekent om toertochten toe te staan gelet op het coronavirus, dan moet je je eerst wel drie keer achter je oren krabben of je dat wel wilt doen. Een Elfstedentocht in deze situatie, met een miljoen bezoekers, 25.000 deelnemers en duizenden vrijwilligers en bewegingen van mensen door het land, dat kan gewoon niet. Dat snapt denk ik ieder redelijk weldenkend mens."

Wieling: "We begrijpen de bewegingen die in Nederland nu rond de Elfstedentocht plaatsvinden. Maar daar kunnen wij niet zoveel mee. Of een alternatieve versie uitgesloten blijft? Dat is geen Elfstedentocht. Ook daar is bij ons niks in veranderd." Volgens de voorzitter is er in Friesland zelf nog geen sprake van Elfstedenkoorts. "Op de grote meren ligt er nog niks, nul. Op veel kleinere vaarten en ook op de Bonkevaart in Leeuwarden is het één vieze troep, een bruin-grijze pap die bevroren is. Er moet dus heel wat gebeuren. Het heeft vannacht ook maar 2 graden gevroren in Friesland."

Veiligheidsregio
Wieling en zijn medebestuursleden vinden het niettemin 'geweldig' hoe er in Nederland wordt meegedacht en meegeleefd met de Tocht der Tochten. "Dat is fantastisch en dat snappen we ook. We willen allemaal wel eens iets anders dan elke dag en elke avond met dat virus geconfronteerd worden. Het is heerlijk om nu sneeuw en ijs te zien. Laten we ons daar eerst maar eens op focussen."

Een Elfstedentocht is op geen enkele wijze mogelijk tijdens de huidige coronapandemie, zegt ook een woordvoerder van de voorzitter van de veiligheidsregio Fryslân, en burgemeester van Leeuwarden, Sybrand Buma. "Zolang we in deze situatie zitten met corona, is het zeer onwenselijk om zo'n evenement te organiseren waar veel mensen op afkomen", aldus de woordvoerder van Buma.

Ook andere toertochten of wedstrijden zijn niet mogelijk op het Friese ijs, aangezien het organiseren van evenementen verboden is. Kinderen tot en met 17 jaar mogen wel wedstrijden houden met teams van hun eigen vereniging. Op de ijsbaan moet altijd 1,5 meter afstand worden gehouden, en mensen mogen niet in groepjes schaatsen. Als het te druk wordt op het ijs, kan er door de politie en de gemeente worden gehandhaafd.


Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan