Tickets
Shop
Nieuws 04 dec 2021

Weer raak voor Hoolwerf: 'Lag niet aan ons dat het een sprint werd'

Dat Evert Hoolwerf de snelste sprinter is, heeft de Eemdijker de afgelopen dagen wel bewezen. Dat hij in Amsterdam opnieuw aan sprinten toe zou komen, lag dan ook niet in de lijn der verwachting. Toch was het na 125 ronden koers weer zover: ogenschijnlijk zonder al te veel moeite hengelde hij zijn derde zege in even zoveel dagen binnen.

Foto : Glenn Wassenbergh

"Het lag niet aan ons dat het een sprint werd", leek Hoolwerf zich na afloop haast te verontschuldigen. "We reden ook niet zozeer om er een sprint van te maken. Onze ploeg is iets te klein daarvoor, want Gary is er nog maar half en Luc is niet fit." Max van Honschoten en vooral een uitmuntende Crispijn Ariëns verrichtten puik werk voor hun kopman. "Zij hebben als beesten gereden."

Met name bij Royal A-ware / ZiuZ was er sprake van enige frustratie achteraf. Aanvaller Jordy Harink en sprinter Sjoerd den Hertog hadden aangekondigd er een zware wedstrijd van te maken om een massasprint te voorkomen. Een aantal keer hadden ze ook de kans om de concurrentie te slim af te zijn, telkens viel het weer stil of werd de groep door de mannen van Hoolwerf Heiwerken of Jumbo-Visma weer teruggehaald. In de sprint werd Den Hertog vervolgens derde. 

 

Coach Jillert Anema zag de wedstrijd met lede ogen aan. "De Jumbo-mannen sturen tot twee, drie keer toe in kansrijke ontsnappingen uit. Mats Stoltenborg en Casper de Gier zijn toppers en kunnen winnen, alleen mochten ze niet", analyseerde hij de wedstrijd. "Wij willen aanvallen, omdat we baat hebben bij een zware wedstrijd. Evert is gewoon de snelste en dat zal hij morgen weer zijn. Het enige dat je kunt doen is mensen moe maken en dat gebeurde niet. We kunnen het niet alleen."

Bij Jumbo-Visma, de andere formatie die al voor de derde dag op rij op het podium stond, was ploegleider Peter de Vries in een opperbest humeur. "Het was wel echt koers vanavond. Het is wel voor de derde keer een sprint, maar alsnog anders dan de afgelopen dagen. Als ploeg was dit onze beste wedstrijd van het seizoen. We hadden een plan en dat hebben we tot aan de bel perfect uitgevoerd. Twee man kort houden in het klassement en strijden voor de dagzege." Harm Visser moest uiteindelijk genoegen nemen met plek twee. 

Met Visser en ook Robert Post in een goede uitgangspositie heeft Jumbo-Visma nog meerdere kaarten te spelen voor de slotetappe van zondag. De achterstand op Hoolwerf bedraagt intussen vijftien punten. Er is een tactisch plan nodig om de Eemdijker van Hoolwerf Heiwerken kwijt te spelen. Anema kondigde alvast een slotoffensief aan: "We zullen het opnieuw proberen. Een aantal moeten er zeker niet bij zitten, maar het maakt verder niet uit wie er wel bij zit. Er moet een groepje rond."

Tussenstand algemeen klassement:
1. Evert Hoolwerf        70,3
2. Harm Visser               55
3. Sjoerd den Hertog    54

Tussenstand sprintklassement:
1. Kevin Hoekstra      31
2. Tom den Heijer    22
3. Ivar Immerzeel    22

 


Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan