Tickets
Shop
Nieuws 04 dec 2021

Femke Kok overtreft zichzelf weer en duikt onder de 37 seconden

Femke Kok gaf zaterdagavond een schitterend vervolg aan de hernieuwde opmars in de wereld van de snelste vrouwen op de schaats. De Friezin van Reggeborgh die op de eerste dag van de World Cup in Salt Lake City al het nationaal record op de 500 meter verbeterde, knalde weer naar een nieuwe toptijd onder de 37 seconden, na een bizarre start van de rit tegen landgenote Jutta Leerdam. De Westlandse bleef staan toen het startschot klonk en was daarmee direct kansloos.

Foto : Soenar Chamid

Op het eerste onderdeel in het hoofdprogramma van racedag twee, de 500 meter voor vrouwen, kon Femke Kok dus een meer dan passend vervolg geven aan de sterke prestatie van vrijdag. Toen finishte ze als derde en verdrong ze Thijsje Oenema na bijna negen jaar uit de recordboeken door 37,01 te klokken. De Friezin van Reggeborgh moest het in rit zeven opnemen tegen Jutta Leerdam.

Maar een strijd werd het nooit door een merkwaardige scene voor en onmiddellijk na de start. De Westlandse diva stond niet stil en meende waarschijnlijk na het klinken van het startpistool dat ze zou worden teruggefloten. Dat gebeurde niet en zo moest Kok in d'r eentje haar tocht voortzetten. Dat deed ze met verve en met 36,96 kon ze haar naam laten bijschrijven in de nationale recordboeken; bovendien als de eerste Nederlandse vrouw ooit die de barrière van de 37 seconden heeft doorbroken.

"Dit is supercool", sprak ze nog een beetje beduusd van de aparte race. "Dat ik deze tijd heb kunnen rijden, verbaast me wel een beetje, omdat het bepaald geen foutloze rit was. wat er met Jutta aan de hand was weet ik niet, maar blijkbaar startte ze niet. Ik trok me er niet veel van aan, want als ik met zo'n wedstrijd bezig ben, zit ik in een standje van 'ik ga maar door', pas naderhand mezelf afvragend wat er nou aan de hand was. Ik ben heel blij, maar het voelde niet als een goede rit. Daarvoor maakte ik te veel missers en had ik het idee dat ik even helemaal kwijt was. Daarom dacht ik ook niet dat ik een supertijd zou hebben. Dat is het nu wel. Om eerlijk te zijn zou ik nu direct weer een 500 meter rijden, want ik weet zeker dat het nog sneller kan", besloot ze haar interview op de NOS. De Poolse Andzelika Wojcik verraste iedereen met de rapste tijd: 36,77. De Russin Angelina Golikova zat haar op de hielen (36,78), gevolgd door landgenote Olga Fatkulina (36,93).

Dat Kok in goeden doen is, onderstreepte ze een kleine twee uur later op de 1000 meter. De 1.12,87 betekende een heel dikke verbetering van de beste score, 1.14,07, die ze op 24 januari van dit jaar reed op haar thuisbaan. Kok behaalde er de vijfde plaats mee.

Leerdam revancheerde zich in de slotrit keurig voor de black-out van de 500 meter: ze realiseerde de tweede tijd (1.12,25), wel op gepaste afstand van winnares Miho Takagi die het wereldrecord van Brittany Bowe tot op tweetiende van een tel naderde: 1.11,83.

"Voor nu is het genoeg, wetend dat dit een World Cup is waarin ik nooit zo goed ben. Vandaag lever ik het bewijs dat ik op dit moment al in orde ben, iets waarmee ik erg blij ben, Het is niet zo dat ik hier wil pieken, dat is voor andere momenten in het seizoen. Het was even moeilijk schakelen na de 500, want ik weet echt niet wat er nou gebeurde voor de start. Ik zat in de positie, bewoog en ging naar voren waardoor ik omhoog moest komen. Op hetzelfde ogenblik schoot de starter en dacht ik:moet ik nou gaan? Dat heb ik maar gedaan, omdat er nog enkele punten waren te rapen. Ik kon er vervolgens weinig van maken."

Op de vrouwenachtervolging legde Nederland beslag op de zilveren medaille. Oranje, dat bestond uit het trio Irene Schouten, Ireen Wüst en Melissa Wijfje, kwam 0,28 tekort voor het goud. De Russinnen grepen het brons. Jorrit Bergsma moest het op de mass start zonder de hulp van Bart Hoolwerf doen. De sprinter van Jumbo-Visma slaagde er niet in de halve finales te overleven. In de eindstrijd, gewonnen door een ijzersterke Bart Swings die aan een revival bezig lijkt te zijn, kon Bergsma geen beslissende move maken.

Hier zijn de uitslagen

 

 

 

 

 

 

 

 


Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan