Tickets
Shop
Nieuws 23 aug 2021

Mombarg mikt op 700 kilometer in 24 uur: ‘Even een stukje skeeleren’

Een beetje gek moet je er wel voor zijn, geeft Arjan Mombarg volmondig toe. De oud-marathonschaatser reed drie jaar geleden tijdens 24KiKa in 24 uur maar liefst 617,7 kilometer op de inlineskates: een officieus wereldrecord. Dit jaar gaat hij er opnieuw voor. Op 3 en 4 september wil Mombarg de grens met 700 kilometer slechten. “Het moment waarop ik me zal afvragen wat ik in godsnaam aan het doen ben komt steeds dichterbij.”

Foto : Vincent Riemersma

Mombarg is niet gek van een beetje uitdaging. 'Even een stukje skeeleren', noemt hij zijn nieuwste onderneming. ‘Mompie’, zoals hij ook wel genoemd wordt, doet wel vaker sportieve dingen die een ander met geen mogelijkheid in zijn hoofd haalt. Mombarg somt zomaar even wat dingen op die hij in de voorbereiding op zijn nieuwe recordpoging gedaan heeft: “Vijf fietsritten van tussen de 200 en 250 kilometer, met ook wind tegen en regen, een rit van 400 kilometer en een tocht naar Denemarken in een dag samen Mart Nijhoff en Casper de Gier. Dat was 540 kilometer en we reden ook in de nacht door."

"Ik heb ook al een tocht van 225 kilometer geskeelerd naar een feestje in Duitsland. Mijn vrouw ging met vrienden mee in de auto, ik vertrok iets eerder. Toen ik aankwam kreeg ik meteen een biertje onder mijn neus geschoven. Die kwam best wel binnen moet ik zeggen”, lacht hij.

Met de ervaring van drie jaar geleden op zak heeft Mombarg het vertrouwen dat hij zijn record van destijds kan verbreken. “Toen kreeg ik al appjes of ik me er wel van bewust was dat het drie Elfstedentochten op een dag zijn. Men dacht dat het niet ging lukken en dus was het extra vet dat het wél lukte. Nu heb ik de lat nog iets hoger gelegd”, stelt hij droogjes vast. Dit keer is hij echter veel beter voorbereid, haast hij zich om erbij te zeggen.

Net als drie jaar terug is 24KiKa de setting waarin de recordpoging moet plaatsvinden. De estafetteskeelertocht voor het goede doel is al jarenlang een uitdaging voor jong en oud om op de skeelers zoveel mogelijk kilometers te rijden om geld op te halen voor Stichting Kinderen Kankervrij. Mombarg zet zich er graag voor in. “Een zo’n dag naar de klote, ach. Als je ziet wat die kinderen moeten doorstaan stelt dat niets voor.” De teller van Mombarg voor de aanstaande recordpoging staat al op meer dan 10.000 euro en daar kan nog flink wat bijkomen als hij zijn record verbreekt.

Arjan Mombarg tijdens een skeelerwedstrijd in 2014 | Foto : Neeke Smit

Met een gemiddelde van ruim boven de dertig per uur verwacht de bloedfanatieke Mombarg dat het haalbaar is om de grens van de 700 kilometer te betwisten. Mombarg, naast boer ook eigenaar van schaats- en skeelerwinkel Free-Wheel in Vorden, verwacht in ieder geval beter uitgerust aan de tocht te beginnen. “De vorige keer was het erg druk op de boerderij. Ik moest de nacht voor de start er om twee uur en vier uur uit om de regeninstallaties te verleggen en om zes uur weer om de koeien te melken. Toen kwam ’s nachts de klad er wel in. Ik reed bijna van de weg af en dat had ik niet verwacht. Twee keer heb ik een behoorlijke pauze nodig gehad en dat heeft me flink wat tijd gekost.”

Hoewel Mombarg de uitdaging in zijn eentje aangaat, krijgt hij bij zijn onderneming wel van alle kanten steun. Niet alleen verwacht hij langs de kant door veel mensen aangemoedigd te worden, ook op de baan kan hij op de nodige hulptroepen rekenen. “Ja, ik krijg wat hazen mee”, vertelt Mombarg enthousiast. “Mijn oude teammaatje Gary Hekman komt me helpen en achter hem zit je zeker goed uit de wind. Hij bood uit zichzelf aan om me een paar uur te helpen. Ook Peter Michael vond het helemaal geweldig en natuurlijk is Casper de Gier er ook. Hij komt al van kinds af aan bij mij in de winkel.”

Met nog anderhalve week tot de start van het evenement komt het moment van de waarheid steeds dichterbij. Mombarg is vol vertrouwen en voelt zich fit. “Ik moet proberen vanaf het begin de snelheid hoog te houden en langere stops vermijden. Als ik van tevoren aangeef dat ik moet plassen, kunnen ze alvast een bak bami opwarmen zodat ik dat in vijf minuten kan eten. Van die korte stops moet ik er een aantal hebben en als je verder door kan rijden scheelt dat veel kilometers.” Verder hoopt de enthousiaste skeeleraar op veel publiek. “Hoe meer er staan te schreeuwen, hoe beter. Met zoveel mensen langs de kant kun je het gewoon niet maken om te stoppen.”

Mensen die een bijdrage willen leveren aan Mombargs prestatie kunnen doneren via deze link


Deel dit artikel op
Gerelateerde artikelen
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan