Tickets
Shop
Nieuws 11 aug 2021

Herkansing Daikin NK Marathon op 21 augustus in Utrecht

Het Daikin NK Inlineskaten Marathon voor mannen, dat afgelopen zaterdag werd stilgelegd vanwege het onweer, wordt opnieuw verreden op zaterdag 21 augustus. Plaats van handeling is De Nedereindse Berg, het wieler- en skeelercentrum in Utrecht en thuisbasis van de Schaatsvereniging Utrecht.

Foto : Neeke Smit

Afgelopen zaterdag werd het NK Marathon in de voorlaatste ronde gestaakt, omdat vanwege dreigend onweer de veiligheid van de rijders in het geding was. De jury blies de wedstrijd af, maar onder de rijders waren de meningen verdeeld. Onder anderen Bart Hoolwerf spoorde het peloton aan om ook de slotronde van de titelstrijd af te werken. De helft volgde de snelle man van de Jumbo-Vismaformatie, de anderen twijfelden en daarmee was in feite de koers al voorgoed om zeep. 

Het peloton sprintte af, maar er kwam geen uitslag. Na spoedberaad viel het besluit om het NK geheel over te rijden. Dat gebeurt dus op 21 augustus, op het parcours van De Nedereindse Berg. Het parcours is 2,2 kilometer lang en kent een paar zware klimmetjes. Bij de KNSB Reggeborgh marathon van 23 juli gingen Bart Swings en Maaike Verweij er nog met de overwinning vandoor. Swings versloeg Crispijn Ariëns en Ruben Ligtenberg, die samen met de Belg ontsnapt waren uit het peloton. 

Geen nieuwe deelnemers
De mannen zullen zaterdag 21 augustus om 18.30 uur opnieuw van start gaan voor hun NK-wedstrijd over 42 kilometer. Alleen de senioren die afgelopen zaterdag in Rotterdam aan de wedstrijd deelnamen zijn op 21 augustus startgerechtigd. Zij ontvangen van de KNSB een uitnodiging voor het NK. 

Hoewel een aantal rijders ten tijde van de wedstrijd in Rotterdam wegens vakantie of andere verplichtingen verhinderd was, kunnen zij zich dus niet opmaken voor de herkansing. De reglementen staan het niet toe. "Daar kunnen we niet zomaar van afwijken", stelt Marcel Scheperkamp, disciplinemanager inlineskaten bij de KNSB. "Stel we zouden dat doen, dan gaat een aantal rijders op zijn kop staan en zij hebben nog gelijk ook."

De beleidsbepaler in het inlineskaten wijst op de verkeerde communicatie van de jury afgelopen zaterdag in Rotterdam om de wedstrijd te stoppen. "Een aantal rijders had ook direct al nieuwe wielen gestoken voor een eventuele herstart. Daar was ook al ellende over want dat mag niet. Maar niemand had dat meer kunnen controleren." Hij wil maar zeggen dat het opnieuw plannen van het NK geen sinecure is en met de nodige regels gepaard gaat.

De enige andere optie was geweest om het NK in zijn geheel te laten vervallen. De editie van 2021 zou in dat geval niet in de annalen opgenomen worden. "En dat wil ik ook niet", aldus Scheperkamp. "We willen wel gewoon een NK rijden. De Nedereindse Berg is een mooi parcours en men vond dat zaterdag toen we de meningen peilden al een prima locatie. Uiteindelijk had iedereen er vrede mee."


Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan