Tickets
Shop
Nieuws 03 aug 2021

Dijkstra en Kersten fietsen na trainingskamp terug uit Inzell

Het knotsgekke idee ontstond op het zomerijs van Thialf. Lex Dijkstra en Cornelius Kersten riepen voor de grap dat ze na het trainingskamp van Team Worldstream wel terug naar huis konden fietsen. ,,Toen zaten we eraan vast.”

Terwijl de rest van de ploeg na twee weken trainingskamp ging genieten van een rustweek, stapten Kersten en Dijkstra zaterdagochtend vol goede moed op de fiets. Het plan: in vier dagen terug naar Friesland. Toch een kleine 1000 kilometer op de pedalen. Dijkstra: ,,Het was een geintje van Cornelius. Maar onze trainer Rutger Tijssen vond dat we het dan ook echt moesten doen. Om het in te wrijven voegde Kosta Poltavets daar nog fijntjes aan toe dat we het makkelijk in twee dagen zouden kunnen doen.”

De schaatsmatties, die ook naast elkaar wonen in Heerenveen, lieten zich niet gek maken en verdeelden het traject in vier etappes. De eerste dag legden ze 208 km af, op dag twee en drie respectievelijk 238 en 252 kilometer. En op de laatste dag, dinsdag, gaan ze voor de langste etappe van hun meerdaagse: 260 kilometer. ,,Zulke lange afstanden heb ik nooit eerder gefietst”, vertelt Lex Dijkstra. ,,Ik ben al vier dagen mijn dagrecord aan het verbreken. Het kan voor mij geen kwaad nadat ik acht maanden op mijn gat heb gezeten.”

Dijkstra (25) besloot een jaar geleden te stoppen met schaatsen maar keerde deze zomer terug in de schaatssport. Hij was door allerlei 'randzaken' en stress zijn motivatie kwijt geraakt. Bij Team Worldstream heeft hij het nu weer prima naar zijn zin. De sfeer in de ploeg is gemoedelijk. ,,Iedereen kan het goed vinden met elkaar. Natuurlijk zijn Jutta (Leerdam) en Koen (Verweij) de boegbeelden van het team. Het zijn grote namen maar zo gedragen ze zich niet.”  Dijkstra heeft de passie voor zijn sport terug gevonden. ,,Schaatsen was monnikenwerk geworden. Ik kon me niet focussen op hard schaatsen. Nu is er een veel betere balans. Ik heb rust in mijn hoofd. Plus financiële zekerheid. Constant die stress over geld, daar ga je vrij nauw van denken.”

Cornelius Kersten (27) maakt ook sinds deze zomer deel uit van Team Worldstream. Hij had al vaker langere afstanden weggetrapt op de fiets en heeft de smaak te pakken. Opnieuw maakt hij een gevaarlijk grapje: ,,Moeten we eigenlijk wel stoppen? Of zullen we er nog een dagje aan vastplakken?” Lex Dijkstra damt het plan voor een Rondje Nederland meteen in. ,,Nee joh, onze lichamen moeten ook rust hebben. Als ik wakker word verlang ik elke dag naar een nieuw stel benen. Maar we hebben er wel plezier in. Het is ‘easy going’. Je stapt met een hele andere mindset de fiets op dan tijdens een training. Geen probleem als het wat langzamer gaat. Het voelt als vakantie.”

Of er gekke dingen zijn gebeurd onderweg? ,,Er heeft twee keer een auto getoeterd. Verder niks”, grapt Dijkstra verder. ,,Cornelius heeft op de eerste dag drie keer lek gereden. En er rijdt geen materiaalwagen met ons mee. Dus dat was wel even een dingetje.” Kersten moet inderdaad bekennen dat hij daardoor zondag niet echt lekker op de fiets zat. ,,In Duitsland is op zondag alles dicht. Gelukkig kwamen we in Neurenberg langs een fietswinkel waar een automaat voor de deur stond waar je nieuwe bandjes uit kon halen. Nu heb ik een paar reserve-exemplaren op zak. Dat fietst een stuk aangenamer.”

De schaatsers hopen dinsdagavond aan te komen in Heerenveen. En dat ze daar feestelijk met slingers onthaald worden en de eeuwige roem in ontvangst mogen nemen voor hun monsterrit. Ook een geintje uiteraard. Buurman en Buurman, zoals ze zichzelf noemen, komen thuis in een leeg huis. Toen Cornelius Kersten in Inzell vertrok was zijn vriendin Ellia Smeding daar net aangekomen voor een trainingskamp met Team Frysk. ,,Gelukkig zit er een goede Surinaamse afhaaltent naast de deur. Ik denk dat we daar onze thuiskomst gaan vieren.”


Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan