Tickets
Shop
Nieuws 07 aug 2021

Chaotisch einde NK Marathon: 'We hebben de verkeerde woorden gebruikt'

Met de kreten 'finish, finish, finish!', vlak voor het ingaan van de slotronde op het Daikin NK Inlineskaten Marathon, kreeg de titelstrijd in Rotterdam zaterdagavond een wel heel abrupt einde. Er kwam – omdat dreigend onweer de spelbreker was - geen kampioen, maar wél de belofte dat er over twee weken een nieuwe poging wordt gedaan.

Foto : Glenn Wassenbergh

Of iedereen er blij mee was, of er begrip voor kon opbrengen? Na een hoop heen-en-weer gepraat leek het daar wel op, maar net nadat de finale van de race op een nat parcours door de jury werd afgeblazen via wedstrijdspeaker Jannes Mulder, brak de hel pas echt los. Bart Hoolwerf (Team Jumbo-Visma) reageerde woedend op het commando dat het al flink uitgedunde peloton ogenblikkelijk moest afsprinten.  

Dat naderde op dat moment als een hogesnelheidstrein de meet en wist niet wat het overkwam. Er vlogen armen de lucht in, iedereen schreeuwde en de chaos was compleet. Hoolwerf sommeerde de rijders om hem heen gewoon door te knallen, zodat die laatste toer over het parcours van RWC Ahoy ook kon worden afgemaakt. De helft volgde de snelle man uit de ploeg van Peter de Vries, de anderen twijfelden en daarmee was in feite de koers al voorgoed om zeep. 

Het snel geopperde idee de onweersbui af te wachten en dan alsnog een finale te skaten over vijf ronden, kreeg weinig bijval. Gary Hekman bijvoorbeeld reageerde heel demonstratief door zich in een mum van tijd om te kleden en zijn skeelers op te bergen. "Opnieuw beginnen? Nooit", sprak hij, waarbij de stoom ongeveer uit zijn oren vloog, "als je echt wilt dat deze sport een C-sport wordt, moet je dat vooral doen."

Verkeerde woorden
Ook ploeggenoot Crispijn Ariëns had geen trek opnieuw de baan op te gaan. "Weet je wat er dan gebeurt? Dan wordt het zo gevaarlijk omdat er meer risico’s zouden worden genomen. Ik was al gestopt en ben blij dat ik heel ben gebleven. Had nou geroepen dat er zou worden geneutraliseerd totdat het zou opknappen, dan had iedereen er vrede mee gehad. Zomaar afsprinten op vijftig meter van de streep sloeg nergens op."

"We hebben de verkeerde woorden gebruikt", erkende jury-voorzitter Henk Hagedoorn naderhand. "Nu werd er geroepen dat we zouden gaan finishen, maar eigenlijk had er moeten worden gezegd: ‘we gaan stoppen’. Dat is ook met de rijders gecommuniceerd. In eerste instantie was het plan om opnieuw te starten en nog vijf ronden te doen. Dat voorstel zag een deel van de deelnemers niet meer zitten. Dat begrijp ik en daarom is er besloten dit kampioenschap opnieuw te organiseren, waarschijnlijk in het weekend van 21 en 22 augustus."

Dat de wedstrijd werd afgeblazen, toen er boven vliegveld Zestienhoven – direct naast het parcours gelegen – een bliksemflits werd waargenomen, een handvol seconden gevolgd door gedonder, wist het peloton op voorhand. "Achteraf bekeken hadden we de race op een normale manier kunnen afmaken, maar er bestaat nu eenmaal een protocol voor dit soort omstandigheden. Flits-Boem is stoppen. De meesten hebben gezegd dat het een goede beslissing is geweest. Veiligheid gaat boven alles."

Toevallig
Voor Ronald Haasjes was de beslissing om de wedstrijd uit te stellen misschien wel het meest vervelend. De rijder van Team Konvi kwam - op het moment dat de jury 'finishen' riep - als eerste over de streep, maar hield daar meteen al geen goed gevoel aan over. "Zo wil je natuurlijk geen wedstrijd winnen. Ik reed toevallig op kop, omdat ik de sprint voor Marthijn (Mulder, red.) wilde aantrekken. Toen we over de finish kwamen, ging mijn broer meteen naar de jury om te zeggen dat we niet verder moesten gaan. Vanaf dat moment stopte iedereen."

Hoewel Haasjes een herstart nog wel zag zitten, kon hij de beslissing van de jury om de wedstrijd naar een ander moment te verplaatsen goed begrijpen. "Normaal gesproken stoppen we meteen als het onweert en flitst, dus wat dat betreft is het logisch dat we dat nu ook deden", aldus Haasjes, die liever had gehad dat de wedstrijd werd geneutraliseerd. "Dan hadden we, als de onweer voorbij zou zijn, verder kunnen gaan met de wedstrijd. Maar aan de andere kant snap ik de jury ook wel weer en uiteindelijk hebben ze de beste keuze gemaakt. Nee, ik neem het niemand kwalijk."

Of Haasjes bij het nieuwe NK extra gebrand is om die rood-wit-blauwe trui te veroveren? "Ik word dinsdag geopereerd aan m'n scheenbeen waar ik al een tijdje heel veel last van heb. Het kan dus zomaar zijn dat ik niet eens aan het NK mee kan doen", aldus de jongere broer van Jurrian en de oudere broer van Christian. "Degenen die er nu niet waren, hebben dus heel veel geluk gehad. Dat maakt het extra zuur."

 


Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan