Tickets
Shop
Nieuws 09 apr 2021

Zomerijs in Thialf vanaf 5 juli, ijs blijft hele seizoen liggen

De KNSB en Thialf hebben deze week een akkoord bereikt over het zomerijs 2021. Vanaf 5 juli kunnen de langebaanschaatsers trainen op de 400-meterbaan in Heerenveen. Dat is drie weken eerder dan vorig jaar.

Foto : Neeke Smit

In 2020 werd door de financiële perikelen van Thialf pas in juni bekend dat er zomerijs in Heerenveen zou komen. Onder anderen Sven Kramer sprak vorig jaar zijn zorgen uit over de trage besluitvorming. Uiteindelijk kon er eind juli voor het eerst ijs weer geschaatst worden, al werd het ijs in de eerste week amper gebruikt. Veel commerciële teams hadden al een trainingskamp belegd naar Inzell. 

Dit jaar biedt Thialf als eerste ijsbaan in Europa zomerijs aan. Eigenlijk is niet echt meer sprake van zomerijs. Ging Thialf in het verleden nog enkele weken dicht tussen de zomerperiode en de start van het winterseizoen, nu blijft de ijsbaan gewoon open tot aan het eind van de olympische schaatsjaargang. Dat seizoen sluit medio maart 2022. Andere ijsbanen openen later in juli hun deuren.

"Het is goed onze topsporters enkele weken extra hebben om zich in eigen land, op vertrouwd ijs te kunnen voorbereiden op het olympisch seizoen", zegt Remy de Wit, technisch directeur van de KNSB. "Nog belangrijker is dat we met zijn allen bijtijds duidelijkheid hebben, zodat alle teams een optimale planning kunnen maken."

Shorttrack
In het middenterrein van Thialf ligt de ijspiste van 30x60 meter klaar vanaf 19 juli, dat is een week later dan vorig jaar. Hiervan maakt onder meer de nationale selectie van bondscoach Jeroen Otter vrijwel dagelijks gebruik voor zijn seizoensvoorbereiding. Ook zij hebben nu vroeger duidelijkheid over de planning dan vorig jaar. 

Marc Winters, directeur van Thialf: "In goed overleg met de KNSB en het TeamNL Centrum Noord hebben we nu vlot afspraken kunnen maken over het zomerijs. Dit is ook precies hoe we dit in de toekomst willen doen: met onze topsportpartners vroegtijdig structurele afspraken maken. Niet alleen voor het zomerijs, maar topsportijs voor het gehele seizoen."

Vanwege de nog altijd geldende coronamaatregelen is het vooralsnog niet mogelijk dat het ijs ook voor recreanten opengesteld wordt. Winters acht de kans klein dat Thialf deze zomer voor de breedtesport opent gezien de beperkte vraag en de bijkomende kosten, maar sluit het ook niet helemaal uit. In ieder geval gaat de Thialf-directeur ervan uit dat in september het reguliere schaatsseizoen gewoon van start kan en dat dan ook verenigingen en recreanten weer welkom zijn. 

Update 15.45 uur: Jac Orie, coach van Team Jumbo-Visma, had gehoopt dat het zomerijs deze zomer eerder beschikbaar zou zijn. 


Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan