Tickets
Shop
Nieuws 12 apr 2021

Van 't Wout: 'Toch spannend om iets anders te gaan proberen'

Sinds de tweede helft van het afgelopen seizoen trainde Jens van 't Wout al mee met de nationale shorttrackploeg, maar vanaf nu mag hij zich echt NTS'er noemen. De Europees en wereldkampioen op de relay maakt de overstap na een bijzonder seizoen. Komend jaar wil hij nog meer moois laten zien. "Iedereen voelt op een gegeven moment de druk om te winnen."

Foto : Soenar Chamid

Hoewel de aansluiting bij de nationale selectie voor de buitenwereld als een logische stap zal worden gezien, had Van 't Wout zelf een paar weken nodig om tot diezelfde conclusie te komen. Het afgelopen seizoen reed hij harder dan ooit en dat deed de 19-jarige shorttracker onder leiding van coach Dave Versteeg bij het KNSB Talent Team Noord/Wadro. "Ik heb het vertrouwen in Dave dat ik goed schaats met zijn programma en hoe hij werkt. Omdat het een olympisch seizoen is, vind ik het toch spannend om opeens iets anders te gaan proberen", geeft Van 't Wout toe. "Maar na wat gesprekken met Jeroen (Otter, red.), Dave en andere schaatsers sta ik er helemaal achter dat ik het beste naar de NTS kan", klinkt het vervolgens blij.

Een week voor de EK Shorttrack in Gdansk begon Van 't Wout al met meetrainen bij de ploeg van bondscoach Jeroen Otter en dat ging door tot en met het WK in Dordrecht. "Er zat een korte periode tussen het EK en WK, dus het was meer onderhouden dan hard trainen. De relaytrainingen waren wel pittig, haha. Het is anders, dat heb ik al gemerkt. Maar de echt zware weken heb ik nog niet meegemaakt", lacht de nieuwkomer. Op zowel het EK als WK veroverde Van 't Wout goud met de relaymannen. De uitnodiging voor de NTS kwam dus zeker niet uit de lucht vallen. "Jeroen had al een paar keer gezegd dat ik er volgend jaar bij zou zitten", grijnst hij. Anderhalve week geleden kwam de officiƫle bevestiging in een laatste gesprek met Otter.

Bij het team wordt Van 't Wout herenigd met zijn oudere broer Melle, die in 2019 de overstap maakte. "Wij werken heel goed samen. Waar ik iets mis, daar is hij goed in en vice versa. Zo helpen we elkaar. Het is superfijn dat ik nu weer met Melle kan trainen", zegt Van 't Wout. "De rijders van Wadro zie ik straks ook nog dagelijks op Thialf. Ze snappen mijn keuze en vinden het leuk voor mij, dat is fijn om te horen." Naast oude bekenden als Sven Roes en Friso Emons leerde Van 't Wout zijn nieuwe teamgenoten in twee maanden al wat beter kennen. "We zijn nu ook alweer begonnen met fietsen en krachttrainingen en bouwen het verder rustig op."

Na een succesvol seizoen, waarin Van 't Wout ook de Nederlandse afstandstitel op de 1500 meter pakte en tweede werd op het NK Allround zullen er hoge verwachtingen zijn voor dit jaar. "Ik kan daar niks aan veranderen", klinkt het nuchter. "De druk ben ik gewend, maar dit is wel iets anders. Bij iedereen is er op een gegeven moment de druk om te winnen, daar moet ik mee leren omgaan. Jeroen wil graag dat je wint en die stimulatie heb ik ook nodig. Dat had ik met Dave ook. Als ik door blijf bouwen zoals afgelopen seizoen is er wel een kans voor mij richting de Olympische Spelen. Ik ga er alles voor doen en we zien het wel. Er spelen zoveel dingen mee met shorttrack. Hard trainen en goed op techniek focussen, dat is het belangrijkste voor dit seizoen."


Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan