Tickets
Shop
Nieuws 22 apr 2021

Olde Heuvel aangesteld als hoofdcoach Noors talententeam: 'Altijd al geambieerd'

Wouter olde Heuvel is door de Noorse schaatsbond aangesteld als hoofdcoach van een nieuw talententeam, genaamd Talent 2026. De 34-jarige oud-schaatser krijgt de leiding over een groep junioren en neo-senioren die de stap naar het nationale team van Bjarne Rykkje nog niet heeft kunnen maken. "Ik wil het Noorse schaatsen graag proberen een boost te geven."

Foto : Sander Chamid

Talent 2026, dat bestaat uit een groep van 19 schaatsers, is een samenwerkingsproject tussen de Noorse schaatsbond en de drie grote trainingsgroepen Team Sørmarka, Team Mjøsteam en Team Sprint. Het initiatief is in het leven geroepen om de neo-senioren die tussen wal en schip vallen alsnog de kans te geven om door te groeien naar de top. "Eigenlijk is het een beetje hetzelfde probleem als wat je in Nederland ziet", vertelt Olde Heuvel telefonisch. "Een aantal tweedejaars A-junioren is nog niet klaar om de volgende stap in hun carrière te zetten, maar je wil ze ook niet meteen afschrijven. Dat zou zonde zijn van de tijd die we in ze geïnvesteerd hebben."

Om de krachten tussen de talentvolle junioren enerzijds en de neo-senioren die net buiten de boot vallen anderzijds te bundelen, besloot de Noorse bond in overleg met Olde Heuvel en een aantal andere trainers een nieuw talententeam op te richten. Het nieuwe team zal echter niet het hele seizoen samen op pad zijn, verduidelijkt Olde Heuvel. "We houden onze eigen trainingsgroepen als basis, waarbij we gaan faciliteren met extra kampen vanuit de bond. Met name in de winter willen we intensiever gaan samenwerken", aldus Olde Heuvel, die als hoofdtrainer van Talent 2026 de schakel zal zijn tussen de verschillende teams. "En verder zorg ik ervoor dat we als eenheid richting de wedstrijden gaan."

Olde Heuvel zal zijn nieuwe functie gaan combineren met zijn job als coach van Team Sørmarka, waar hij twee jaar geleden zijn Noorse avontuur begon. Bij de schaatsclub uit Stavanger begeleidt hij een talentvolle groep schaatsers die binnen een aantal jaar door wil stromen naar de nationale selectie van Bjarne Rykkje en Jeremy Wotherspoon. "Dat ik deze twee functies mag bekleden, vind ik heel erg mooi. Dat heb ik altijd al geambieerd", vervolgt Olde Heuvel, die zich zichzelf niet zo snel meer trainer van een commerciële ploeg ziet worden. "Zeg nooit nooit, maar de komende jaren wil ik het Noorse schaatsen graag een boost proberen te geven."

Ida Njåtun naar Sørmarka
Bij Team Sørmarka krijgt Olde Heuvel komend seizoen assistentie van een oude bekende. Ida Njåtun, die tussen 2020 en 2021 schaatste voor Team Sørmarka en vorige maand haar schaatspensioen aankondigde, neemt komend seizoen de jongste juniorengroep van de schaatsclub uit Stavanger onder haar hoede. Daarnaast zal ze Olde Heuvel in de zomer assisteren en in de winter vervangen op de momenten dat hij met Talent 2026 op pad is. "Ida heeft veel ervaring en heeft in haar loopbaan veel verschillende trainers meegemaakt. Ik weet zeker dat zij een absolute meerwaarde voor deze groep kan zijn", aldus de Nederlander.


Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan