Tickets
Shop
Olympische Spelen 14 apr 2021

O'Reilly en Sombroek als 'Covid-19-officers' mee naar Tokio

Voormalig shorttracker en coach Wilf O'Reilly en oud-hockeykeepster Joyce Sombroek zullen voor en tijdens de Olympische en Paralympische Spelen fungeren als zogenoemde Covid-19-officers. NOC*NSF heeft het tweetal aangesteld om alle zaken rond het coronavirus te coördineren. Het is een verplichting vanuit het Internationaal Olympisch Comité en de lokale organisatie in Japan om dergelijke functionarissen aan te stellen.

Foto : Sander Chamid

"Wilf en Joyce gaan ons ontlasten als het om covidgerelateerde zaken gaat", vertelde chef de mission Pieter van den Hoogenband woensdag, precies honderd dagen voordat de Olympische Spelen van Tokio beginnen. De paralympiërs zijn een maand later aan de beurt.

Het takenpakket van de 'covidofficieren' is veelomvattend, lichtte Maurits Hendriks, technisch directeur van sportkoepel NOC*NSF toe. "Zij zijn verantwoordelijk voor alle maatregelen die ons vanwege corona worden opgelegd. Zo moeten alle sporters en begeleiders, samen zo'n zeshonderd personen, een activiteitenplan voor de eerste twee weken van hun verblijf bij hen indienen. Ook bij aanpassingen gaat dat via Wilf en Joyce, die ook bijvoorbeeld het veelvuldig testen coördineren. Daarbij zullen zij ook de voorlichting verzorgen om te voorkomen dat de maatregelen afleiden van de reden waarom we straks in Tokio zijn: om te presteren en excelleren."

Het afgelopen seizoen maakte O'Reilly als disciplinemanager bij de KNSB veel coronagerelateerde zaken van dichtbij mee, zowel organisatorisch als rondom de shorttrackploeg. "Je weet hoe het aan beide kanten kan werken", vertelt hij. "Daarnaast ben ik een ervaren olympiër. Ik heb acht of negen Zomer- en Winterspelen meegemaakt in verschillende functies." Met de insteek dat het shorttrackprogramma er niet onder lijdt, besloot O'Reilly in te gaan op het verzoek vanuit NOC*NSF. Ook met het oog op de Winterspelen van 2022 in China. "Wat kunnen we leren vanuit Tokio en ons voordeel mee doen richting Beijing? Die Spelen zijn zes maanden later. Begin juli vertrek ik naar Tokio, dus we hebben nog even te gaan. Ik kijk er naar uit en vind het superleuk dat NOC*NSF aan mij heeft gedacht."


Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan