Tickets
Shop
Nieuws 08 apr 2021

Gioya Lancee naar Worldstream: 'Had ik niet zien aankomen'

"Dit is de ideale situatie voor mij." Met een brede glimlach op het gezicht vertelt Gioya Lancee over haar transfer naar Team Worldstream. De 22-jarige Kesterense, die het langebaanschaatsen van jongs af aan combineert met shorttrack, krijgt bij haar nieuwe ploeg de kans om te blijven doen wat ze het liefste doet. "Ik ben heel benieuwd hoe ver we gaan komen met elkaar."

Foto : Vincent Riemersma

Lancee is één van de weinige sporters die het langebaanschaatsen en shorttrack combineert en als het aan haar ligt, blijft ze dat ook nog wel even doen. De Gelderse beleeft veel plezier aan beide disciplines en is van mening dat ze haar beste niveau haalt als ze van beiden de vruchten plukt. Bovendien heeft ze het gevoel dat ze nog wat schaatsjaren in te halen heeft, aangezien ze de laatste jaren regelmatig in de lappenmand lag. "Misschien kom ik ooit op het punt te staan dat ik moet gaan kiezen, maar als ik zie dat ik het afgelopen seizoen in beide disciplines hoger ben geëindigd dan ooit, weet ik dat er nog veel meer mogelijk is", vertelt Lancee.

Met een zevende plek op het Daikin NK Allround en een vierde plek bij het NK Allround Shorttrack beleefde Lancee een succesvol seizoen. De jongeling reed het ene persoonlijke record na het andere en wekte tot haar eigen verbazing de interesse van een aantal langebaanteams. "Nee, dat had ik niet zien aankomen, maar ik ben ook nog niet zo thuis in het langebaanwereldje", gniffelt Lancee, die al heel wat jaren wordt begeleid door Dave Versteeg, de coach van het KNSB Talent Team Noord/Wadro. Samen bespraken ze in een eerder stadium dat ze op dezelfde voet verder wilden gaan als afgelopen seizoen.

"Toen Dave mij belde om te zeggen dat Worldstream interesse in mij had, waren we meteen heel nieuwsgierig." Na meerdere gesprekken met hoofdcoach Rutger Tijssen bleek de visie die Lancee en Versteeg voor ogen hadden volledig overeen te komen met die van Tijssen. De 47-jarige coach bood Lancee zelfs een 'hybride model' aan. "Ik ben van mening dat ik op m'n best ben als ik beide onderdelen combineer en Rutger vond dat ook. Op dat moment dacht ik alleen maar: waarom zou ik het niet doen? Dit is de ideale situatie voor mij en ik krijg de kans om te doen wat ik het liefste doe."

In de praktijk komt het erop neer dat Lancee haar langebaanwedstrijden namens Team Worldstream rijdt en haar shorttrackwedstrijden namens het KNSB Talent Team Noord/Wadro. En wanneer het schema het toelaat, sluit ze bij haar nieuwe ploeg aan voor een trainingsperiode of trainingskamp. "Het wordt een heel gepuzzel voor Rutger en Dave, maar we zijn allemaal gretig om het voor elkaar te krijgen", verzekert ze. "Ik ben heel benieuwd hoe het is om onderdeel van een team uit te maken en kijk ernaar uit om mezelf verder te ontwikkelen. Aangezien we op alle afstanden rijders hebben die goed zijn, ben ik ervan overtuigd dat we elkaar allemaal beter kunnen maken."

Lancee is voorlopig niet van plan om bepaalde afstanden links te laten liggen en denkt vooral dat ze op de 1500, 3000 en 5000 meter nog grote stappen kan maken. De 1500 meter blijft echter haar favoriet. "Zowel met shorttrack als met langebaanschaatsen is dat mijn afstand; ik weet alleen nog niet waar mijn limiet ligt", vervolgt de Kesterense, die dankbaar is dat ze na jaren van blessureleed weer 'normaal' kan sporten. "Ik heb steeds meer door hoe ik bepaalde afstanden moet rijden en het geeft heel veel energie als je je elke keer verbetert. Ik denk dat de rek er nog lang niet uit is."

Klik hier voor het transferoverzicht langebaan.


Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan