Tickets
Shop
Nieuws 16 apr 2021

Bouwselect met vacature voor positie Hoogeveen naar nieuw seizoen

Marathonploeg Bouwselect vangt de voorbereidingen op het nieuwe seizoen aan met vijf rijders. De ploeg heeft nog geen vervanger weten te vinden voor Jouke Hoogeveen. Nadat de 42-jarige veteraan in januari besloot een punt te zetten achter zijn carrière voerde de ploeg wel diverse gesprekken, tot een overeenkomst met een nieuwe kracht leidde dat niet.

Foto : Soenar Chamid

Dat betekent dat op Hoogeveen na de ploeg in dezelfde samenstelling richting het nieuwe seizoen stoomt. Ronald Kruijer, Mart Bruggink, Kevin Hoekstra, Ronald Haasjes en Rémon Vos zullen in het nieuwe seizoen wederom in de kleuren van de sponsor te zien zijn. Mocht de kans zich aandienen om alsnog een zesde rijder vast te leggen, zullen ploegleiders Piet Hijlkema en Anton Ketellapper die niet laten liggen.

Met een olympisch seizoen in het vooruitzicht en een afgelast seizoen achter de rug is het lastig gebleken de ploeg op volle sterkte te krijgen, vertelt Hijlkema. "We hebben de afgelopen maanden wel gesprekken gehad met rijders, maar daar is niets uitgekomen. Internationale rijders zullen een groot deel van de tijd afwezig zijn en er zijn natuurlijk veel rijders die nog geen wedstrijd voor hun huidige ploeg hebben gereden. We zijn echt nog wel op zoek naar een zesde rijder, maar het moet wel passen."

Een eventuele versterking hoeft geen directe vervanger te zijn van Hoogeveen, geeft Hijlkema aan. "Ook een langebaner zijn die graag marathons wil rijden kan zich melden. Hoe dan ook bouwen we verder met de jonge jongens. We hebben geen Crispijn Ariëns of Jorrit Bergsma. Wij functioneren als team en als de kans zich voordoet om een prijs te pakken, doen we dat."

Toekomst
Al geruime tijd heeft Bouwselect ook een ploeg in de beloftendivisie rondrijden. De afgelopen jaren hebben zij met Casper de Gier, Harm Visser en Rémon Vos al de nodige A-rijders opgeleid. Ook het komend seizoen heeft de ploeg weer enkele talentvolle rijders aan zich verbonden. Harm Dijkstra en Daan Gelling krijgen gezelschap van Marthijn Mulder en Hylke de Boer. Gabriele Galli richt zich in zijn thuisland Italië op de langebaan en verlaat de ploeg.

Mulder (uiterst links) verrichte vorig jaar zomer op het NK Inlineskaten beulswerk voor kopman Ronald Haasjes (tweede positie). | Foto : Neeke Smit

De 22-jarige Mulder is van origine een inlineskater, maar richt zich sinds enkele jaren ook op het marathonschaatsen. In de beloftendivisie eindigde hij in de kleuren van Merito al enkele keren in de top tien van de daguitslag. "Met name de natuurijswedstrijden vindt hij hartstikke mooi", vertelt Hijlkema. "Net als Rémon Vos en Ronald Haasjes kan hij ook verdomd hard skeeleren en ook op fietsgebied staat hij zijn mannetje."

De Boer (17) komt over van het KNSB Talent Team Noord. De jongere broer van Tjerk gaat bij beloftenploeg Bouwpartners marathons combineren met de langebaan. "De langebaan vindt hij leuk, maar hij is niet echt een sprinter", aldus Hijlkema. "Zijn hart ligt bij de marathon, dus hij zal veel met ons rijden." In 2020 eindigde De Boer bij de 15-jarigen al als zesde in de Vikingrace.

Leren
Nu de topdivisieploeg nog een plek vrij heeft, hebben Hijlkema en Ketellapper de mogelijkheid om zo nu en dan een belofte door te laten schuiven. Ze hebben niet direct overwogen om de vacante plek op te vullen met een van de beloften. "Ze kunnen nog heel veel leren in het B-peloton. Ze kunnen daar het spelletje leren, finales rijden in sprints en kopgroepen. Een jaar geen competitie heeft echt wel effect. Dat geldt voor de oude garde, maar ook voor de jonge jongens."

De voorbereiding op het nieuwe seizoen is intussen gestart. Maandag vindt de officiële aftrap plaats. Hijlkema hoopt op een geruisloze zomer, waarbij zijn ploeg ook het zomerijs in Heerenveen en Inzell wil aandoen. "Het is nog even afwachten wat er allemaal kan en mag, maar indien mogelijk willen we een ruime week in Inzell zitten. En we hopen natuurlijk op mooie wedstrijden voor onze inliners en wielrenners."


Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan