Ze moest er even op wachten, maar Berber Vonk heeft haar beennummer voor het nieuwe marathonseizoen binnen. De jonge Friezin heeft in de ogen van de KNSB en disciplinemanager Willem Hut de afgelopen twee weken bewezen het niveau van de topdivisie aan te kunnen. "Dankzij dit nieuws heb ik een nog leukere vakantie."

Door twee jaren van blessureleed verloor Vonk na het afgelopen seizoen haar startrecht. Om haar nog een kans te geven haar plekje in de hoogste marathondivisie te behouden moest Vonk zich deze zomer tonen in de skeelerwedstrijden. Deed ze dat niet, dan zou ze bij de beloften moeten starten. "Ik ben nooit heel erg zenuwachtig, maar er zat de laatste weken wel een soort druk op die je normaal niet hebt. Het was de laatste kans om in de winter nog van start te kunnen."

Na een drukke inlinemaand vol spanning is Vonk er even tussenuit gegaan om zich op te laden voor de winter. Op haar vakantieadres in Noord-Frankrijk kreeg ze uiteindelijk het verlossende telefoontje. Haar ploegleider bij Team PTH/BDM bracht haar vanuit Nederland het goede nieuws. "Ik had twee gemiste oproepen van Peter Nauta dus toen heb ik maar snel teruggebeld. Ik ben blij dat ik bij het trainingskamp volgende week geen slecht nieuws met me meebreng."

Met twee zilveren medailles voldeed Vonk aan de eis om podium te rijden op de NK's. In Zandvoort eindigde ze weliswaar als zevende, maar verzette ze goed werk voor haar ploeggenote Fleur Veen. "Op het moment dat de beslissende kopgroep ontstond, zat Fleur erbij. Dan kan ik het dichtrijden, maar dan zou ik ook een sterke sprinter als Marijke Groenewoud terugbrengen. Vanuit het teamgevoel rijd je het dan niet dicht." Dat zag de KNSB ook en dus is Vonk verzekerd van haar startnummer. Als ze na de Trachitol Trophy bij de top-30 van het klassement staat, behoudt ze die voor de rest van het seizoen. "Als het blijft gaan zoals nu moet dat wel goed komen", aldus een opgeluchte Vonk.

Met het toekennen van het beennummer aan Vonk krijgen de deelnemerslijsten voor de marathondivisies steeds meer vorm. De KNSB heeft de lijsten intussen op haar website gepubliceerd. De deelnemerslijsten voor alle marathondivisies vind je hier.

Door Sjors Leek - Laatste update op 08 sep om 07:02