Tickets
Shop
Nieuws 26 okt 2020

Vertrouwenscrisis in Canadese shorttrack, bondscoach ruimt het veld

Foto : Soenar Chamid

Het rommelt bij de Canadese schaatsbond. Vorige week werd de damesbondscoach al ontslagen, nu blijkt uit een onderzoek van oud-shorttracker Rémi Beaulieu dat er jarenlang sprake is geweest van een vertrouwenscrisis tussen de shorttrackers en de bond. In gesprek met Radio Canada geeft shorttrackster Alyson Charles toe dat er sprake is van destabilisatie.

Het vertrek van bondscoach Frédéric Blackburn komt voort uit een formele klacht van een atleet. De Canadese bond stelde direct een onafhankelijk onderzoek in om de zaak tot op de bodem uit te zoeken. Hoewel niet bleek dat het gedrag van de coach voldeed aan de criteria die nodig waren om intimidatie te bewijzen, toonde het wel aan dat er verschillende incidenten waren geweest die in strijd waren met de gedragscode van de bond. 

Hoewel voor Charles en ook de inmiddels gestopte Marianne St-Gelais het ontslag van Blackburn als een verrassing komt, blijkt uit het onderzoek van Beaulieu dat er sprake is van diverse problemen bij de Canadese bond. Op de vraag of atleten vertrouwen hadden in de visie en en richting van de bond antwoordde maar liefst 94 procent met 'nee'. Bijna een even groot deel van de ondervraagde (oud-)sporters geeft aan dat coaches en managers te weinig verantwoordelijkheid nemen en dat er een gebrek aan transparantie is. 

Als belangrijkste aanleiding van het onderzoek noemt Beaulieu, die zelf ook kritisch is op het beleid van de bond, het stoppen van Samuel Girard. De talentvolle shorttracker gaf er op 22-jarige leeftijd de brui aan, nadat hij als eerste Canadees ooit een individuele gouden medaille haalde op de Olympische Spelen. "Waarom vertrekt Samuel als hij nog vele goede jaren voor de boeg heeft?", stelt Beaulieu zichzelf de vraag. "Waarom gaan jonge mensen weg? Wat kunnen we doen om deze atleten langer vast te houden?"

Met die vraag reageert ook Ivanie Blondin op het nieuws. De wereldkampioene op de mass start deed tot aan 2010 aan shorttrack, maar ging daarna langebaanschaatsen. "Toen ik het centrum in Montréal verliet, kreeg ik te horen dat ik niet moest praten over mijn problemen. Dat moest ik voor mezelf houden", stelt ze op Twitter. In een interview met Radio Canada geven ook Olivier Jean en François Hamelin aan niet verrast te zijn met de uitkomsten van het onderzoek. 

Met nog iets meer dan een jaar te gaan tot de Olympische Spelen in Beijing kan er bij de Canadese ploeg nog niet echt gesproken worden van een ideale voorbereiding. Beaulieu hoopt dat er naar aanleiding van zijn enquête zaken ten positieve gaan veranderen. "Deze informatie zal er wellicht toe leiden dat directeuren en coaches meer verantwoordelijkheid tonen voor het welzijn van de atleten dan voor het Excel-bestand dat ze aan het einde van het jaar invullen om onze financiering te krijgen."


Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan