Tickets
Shop
Nieuws 15 okt 2020

Toch nog schorsing voor Mikhailov na dopingovertreding

Vataly Mikhailov is alsnog schuldig bevonden aan het overtreden van de anti-dopingregels. De 33-jarige Wit-Rus werd in augustus 2019 vrijgesproken door de ISU, nadat hij aangaf dat hij niet wist dat zijn voedingssupplement een verboden stof bevatte. Het wereldantidopingagentschap (WADA) ging echter in beroep en dat leverde hem alsnog een schorsing op.

Foto : Margarita Bouma

Mikhailov werd positief getest na een dopingcontrole op het WK Allround in Calgary, waarbij hij op het formulier had aangegeven dat hij supplementen gebruikt. Het betreffende product kocht de Wit-Rus in een Canadese winkel en pas na de positieve uitslag had hij de samenstelling bekeken. Daaruit bleek - tot zijn verbazing - dat het voedingssupplement de verboden stof higenamine bevatte. De aangetroffen hoeveelheid higenamine bij Mikhailov was onder de toegestane limiet, maar vanwege de bekentenis werd de uitslag toch gemeld bij de antidopingautoriteiten. 

De ISU ging akkoord met de verklaring van Mikhailov dat hij van niks wist en sprak hem vrij. Het WADA diende beroep in tegen de uitspraak van de internationale schaatsunie. Een jaar later heeft het sporttribunaal (CAS) de vrijspraak vernietigd. Het panel noemt het 'een verrassend gebrek aan toewijding' dat de 33-jarige schaatser 'iets simpels als het lezen van een etiket of navraag doen over het product' heeft nagelaten. Mikhailov is twee jaar uitgesloten van deelname aan wedstrijden. Zijn resultaten op het WK Allround van 2019 worden geschrapt, hij werd negentiende. 


Deel dit artikel op
Gerelateerde artikelen
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan