Live
Shop
Nieuws 30 okt 2020

Roest: 'Had geen moeite om mezelf op te laden'

Voor het derde jaar op rij mag Patrick Roest zichzelf de Nederlands kampioen op de 5 kilometer noemen. De 24-jarige rijder van Team Jumbo-Visma klopte in een leeg Thialf zijn teamgenoten Sven Kramer en Marcel Bosker. "Ik hoop dat de mensen thuis hebben kunnen genieten."

Foto : Sander Chamid

Met een tijd van 6.10,46, de negende tijd ooit in Thialf gereden, was Roest meer dan tevreden. "Het was een goeie tijd, beter dan twee weken geleden", doelt de Lekkerkerker op zijn 6.14,22 die hij bij een trainingswedstrijd reed. "Ik wilde vandaag een hele snelle tijd rijden, omdat er een Nederlandse titel aan vastzat. Hoewel de sfeer anders dan anders was, wilde ik toch het beste eruit halen en dat is goed gelukt", vertelt Roest vanachter één van de vele plastic spatschermen in de mixed zone. 

Of Roest het vanwege de leegte in Thialf moeilijk vond om zichzelf te motiveren? "Nee, dat was voor mij geen probleem. Ik ben onwijs blij dat we een wedstrijd kunnen rijden, al vind ik het natuurlijk erg jammer dat we niet in een vol Thialf kunnen schaatsen. Het geeft altijd een lekker gevoel als het publiek achter je gaat staan als je op een snelle tijd zit. Dat zat er nu helaas niet in, maar ik hoop alsnog dat de mensen thuis hebben kunnen genieten." 

Foto : Sander Chamid

Vanaf de bank thuis zagen de mensen hoe Roest er in de laatste rit tegen Kramer meteen vandoor ging. Omdat Roest niet wist wat hij van zijn tien jaar oudere teamgenoot kon verwachten, was het zijn doel om zo snel mogelijk afstand van hem te nemen. "Altijd als ik tegen Sven een 5 kilometer moet rijden, ben ik bang voor hem", geeft hij eerlijk toe. "Ik ben bang dat hij aanhaakt en er in de laatste rondjes onderdoor komt. Dat is de reden dat ik zo hard mogelijk van start ga, zodat ik de tegenstander voor kan blijven."

Roest, die nog heel even in de buurt leek te komen van het baanrecord, is niet van plan om het de komende tijd rustig aan te doen. Vanwege de huidige coronasituatie is het nog maar de vraag óf en welke er de komende weken nog gereden gaan worden. "Ik wil elke wedstrijd de beste zijn en zeker nu", aldus Roest, die er vooralsnog vanuit gaat dat hij dit seizoen de kans krijgt om zijn eigen baanrecord (6.08,92) te verbeteren. "Gezien de huidige coronasituatie moet je pakken wat je pakken kan. Niemand weet wat er dit jaar gereden gaat worden, dus dan rijd ik nu maar elke rit alsof het mijn laatste is." 

Kramer eindigde achter Roest als tweede met een tijd van 6.15,26. Marcel Bosker, die sinds deze zomer ook onderdeel is van Team Jumbo-Visma, pakte met 6.15,46 het brons. Jorrit Bergsma, die het onderlinge duel van Bosker verloor, eindigde als vierde met een tijd van 6.16,24.


Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan