Tickets
Shop
Nieuws 30 okt 2020

N'tab: 'Na de eerste manche dacht ik: laten we het lekker zo laten'

Ja, alles is anders dan anders, maar Dai Dai N'tab is vooral blij dat hij zijn nationale titel op de 500 meter heeft kunnen prolongeren. Op de Daikin NK Afstanden in Heerenveen zette de sprinter van Team Jumbo-Visma twee 34'ers op de klok. Het podium werd compleet gemaakt door teamgenoten Hein Otterspeer en Kai Verbij.

Foto : Sander Chamid

Titelprolongatie in een leeg Thialf, het voelde wel anders, geeft N'tab toe. Maar de sprinter van Team Jumbo-Visma relativeert dat gevoel ook meteen: "We schaatsen hier in Heerenveen vaker wedstrijdjes zónder publiek dan met publiek. Ik ben in ieder geval blij dat we mogen rijden. Ik wilde vooral graag die titel prolongeren en dat was mijn motivatie."

Op de eerste 500 meter dook N'tab als enige onder de 35 seconden met een tijd van 34,80. Zijn directe tegenstander en nieuwe teamgenoot Hein Otterspeer zette de tweede tijd neer (35,02). In de tweede omloop noteerde N'tab de snelste opening van de dag (9,63), maar verprutste de laatste binnenbocht met een misslag. Op de meet hield hij Otterspeer nipt achter zich (34,84 om 34,86). "Dit soort foutjes horen erbij, al ik had het liever niet gedaan. In oktober kun je geen perfecte race en topvorm verwachten."

Otterspeer was op zijn beurt tevreden met zijn race(s). "Het was een mooie battle met Dai Dai, we zijn erg aan elkaar gewaagd. Ik wist van tevoren dat hij de favoriet was, maar gezien het voorseizoen wist ik dat ik óók tot de favorieten behoorde. Voor mij was zilver het minimale en tegelijkertijd ook bijna het maximale. Bij de eerste 500 meter verslikte ik me in de eerste buitenbocht en daar heb ik het kampioenschap verloren. Ja, uiteindelijk is Dai Dai de terechte kampioen en ben ik blij met zilver."

Opstartproblemen
Kleine foutjes die alsnog leiden tot een Nederlandse titel, Kai Verbij had er graag voor getekend. De andere nieuwkomer bij Jumbo-Visma bleef steken op 35,13 en 35,24 en werd daarmee derde. Onder de maat, aldus Verbij. "Het is erg balen. Ik ben gewend om mee te doen. En ik ben nu wel derde geworden, maar dit was geen meedoen", zegt hij. "Maar daar wordt aan gewerkt."

"Ik heb dit seizoen wat opstartproblemen gehad", vervolgt Verbij. Na zijn overstap van Team Reggeborgh naar Jac Orie moest hij wennen aan zijn nieuwe team en de andere trainingsmanieren. In het voorjaar brak Verbij bovendien zijn sleutelbeen na een fietsongeluk. "Fysiek ben ik wel goed, maar technisch heb ik iets verkeerds ingeslepen dat er nu uit moet."

Foto : Sander Chamid

Anderhalve week geleden kwam Verbij erachter dat de brug van een van zijn schaatsen was gebroken. Die breuk bleek er al weken te zijn en onderwijl had hij zijn techniek aangepast aan een kapotte schaats. "Dat moet eruit, maar dat is niet met een weekje weg. Wellicht gaat het zondag op de 1000 meter beter."

Dubbele omloop
Voor het eerst sinds 2015/2016 ging de titelstrijd op de 500 meter weer over twee omlopen. De ISU schafte de dubbele races af voor de internationale toernooien en de KNSB ging mee in deze reglementswijziging. Op verzoek van de schaatsers, die graag meer races wilden rijden, keerden de twee 500 meters dit seizoen weer terug op de Daikin NK Afstanden.

"Toen die regel door de ISU werd veranderd, vond ik het wel lekker want ik ben vaak de eerste omloop beter dan de tweede. Dat zag je vandaag ook", zegt N'tab. Het was even wennen dat hij zich na de eerste race opnieuw moest opladen. "Ik wist niet wat mij overkwam", lacht hij. "Ik ben wel blij dat het terug is, maar na de eerste manche dacht ik: laten we het lekker zo laten, haha."

N'tab wil zichzelf niet verliezen in de andere omstandigheden of afwezige schaatsers zoals de zieke Ronald Mulder en de gestopte Michel Mulder en Jan Smeekens. "Ik ben blij dat ik voor de vierde keer Nederlands kampioen ben geworden. Ik hang er nog niet dus ik moet nog een paar jaar doorgaan", zegt de 26-jarige sprinter met een knipoog naar de metershoge doeken met kampioenen die de lege tribunes van Thialf in de bochten sieren.

De 18-jarige Stefan Westenbroek noteerde een Nederlands juniorenrecord op de dubbele 500 meter. De rijder van TalentNED kwam met 35,58 en 35,36 (tevens twee persoonlijke records) tot een totaal van 70,940. Het oude record stond op naam van Verbij (35,56 en 35,58 maakt 71,140) en stamde uit december 2013. 

Klik hier voor de volledige uitslagen. 


Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan