Tickets
Shop
Nieuws 27 okt 2020

Manouk van Tol (29) zet punt achter loopbaan

Manouk van Tol heeft haar schaatscarrière beëindigd. De 29-jarige Ter Aarse, die de afgelopen jaren voor RTC Noord/Fryslân schaatste, kijkt terug op een mooie periode. "Ik wil iedereen die mij gesteund heeft heel erg bedanken."

Foto : Soenar Chamid

Het afgelopen seizoen was er één met pieken en dalen voor Van Tol. Ze begon het seizoen sterk met drie persoonlijke records en twee top tien noteringen bij het World Cup Kwalificatietoernooi (WCKT), maar kreeg vervolgens last van haar enkel, een nasleep van een ingescheurde enkelband die ze opliep in de zomer. Daarnaast werd ze vlak voor de start van de NK Afstanden geveld door een 'nare griep'. Hoewel ze nog wel aan de start stond van dit toernooi kwam ze niet verder dan een vijftiende (1000 meter) en zestiende plek (500 meter). Bij het NK Sprint in januari eindigde ze als veertiende. "Maar opgeven staat niet in mijn woordenboek."

Na afloop van het seizoen kreeg ze de mededeling dat er geen plek meer voor haar was in de ploeg van Henk Hospes. "Dat was een behoorlijke teleurstelling en ik was het er ook niet mee eens. Ik heb de afgelopen jaren mijn niveau ieder jaar verbeterd en kwam steeds dichterbij de absolute Nederlandse top. Dat ik in zo'n pechseizoen toch nog persoonlijke records heb gereden, gaf voor mij aan dat er nog meer in zat. Daarom was het extra zuur en tegelijk opmerkelijk dat het vertrouwen er niet was."

"Uiteindelijk wil je graag zelf de beslissing nemen om te stoppen, maar nu werd de keuze helaas voor een groot deel voor mij bepaald. Ik heb hierna nog wel gekeken naar verschillende opties, maar uiteindelijk kon ik geen reële optie vinden waarin ik mezelf nog kon verbeteren. Ik heb toen de knoop doorgehakt en besloten te stoppen." 

Foto : Soenar Chamid

Van Tol, die het schaatsen de afgelopen jaren combineerde met haar werk bij Sport Fryslân, kijkt met een trots gevoel terug op haar carrière. Vooral van (het toeleven naar) de grote toernooien heeft ze enorm genoten. "Een rondje 27,5 eruit knallen op de 1000 meter in een vol Thialf is het gaafste wat er is", aldus Van Tol, die zichzelf omschrijft als een laatbloeier. "Ik had wat meer tijd nodig dan andere meiden, maar gelukkig is leeftijd maar een getal. Ik ben blij met het niveau waar ik gekomen ben en heb genoten van het leven als schaatsster."

De schaatssport zegt ze echter nog niet helemaal vaarwel. Sinds september voert Van Tol allerlei werkzaamheden uit voor de Sven Kramer Academy. "Ik help Douwe (de Vries, red.) vanuit Thialf met de planning, organisatie- en communicatiewerkzaamheden. Ondanks de coronaperikelen gaat het supergoed en schaatsen er al ruim 500 enthousiaste kinderen en 100 volwassenen bij de Academy", glundert Van Tol. 


Deel dit artikel op
Gerelateerde artikelen
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan