Live
Shop
Trachitol Trials 26 okt 2020

'Ik kan niet zeggen dat ik het op karakter deed'

De Trachitol Trials zijn inmiddels begonnen. Om schaatsliefhebbers mee te nemen in deze actie laten wij oud-deelnemers van de Trachitol Trials aan het woord. Zij zullen vertellen over hun ervaringen met de winactie en hoe zij het beleefd hebben om mee te mogen schaatsen met Team Trachitol op de Weissensee. In dit artikel aan het woord: Pieter Ketting.

Schaatsen is altijd een onderdeel geweest van Pieters leven. "Vanaf mijn veertiende ging ik met dorpsgenoten naar kunstbaan Stadpark in Groningen, maar natuurlijk heb ik ook wanneer het kon geschaatst op natuurijs, in 1997 heb ik nog de Noorderrondrit gereden. Dit was 150 kilometer", vertelt Pieter. Doorgaans is hij twee keer per week op de ijsbaan te vinden, in Kardinge of Thialf. "Ik schaats veelal alleen, maar wanneer je er altijd op vaste dagen en tijden bent, ontmoet je vanzelf mensen en schaats je met elkaar. Inmiddels schaats ik op de donderdag met een vast groepje van vier mensen."

Op de vraag waarom Pieter meedeed aan de Trachitol Trials geeft hij een eerlijk antwoord: "Dit kwam als een verrassing, natuurlijk was ik bekend met de Sprint app en deed ik mee, maar je gaat er niet vanuit dat je de reis wint. Vanaf het moment dat ik hoorde dat ik de reis had gewonnen ben ik mijn trainingen gaan aanpassen. Geen sprint meer, maar gewoon honderd rondjes rijden, niet helemaal mijn ding!"

'Oma Trachitol'
"Het meest memorabele moment van de tocht was dat ik samen met mijn moeder van 73 zo'n bijzonder weekend heb mee mogen maken. Eerlijk gezegd was ze mijn tweede keuze, ik had graag mijn vrouw mee willen hebben. Echter de kinderen thuislaten, zij het met een oppas, zag zij niet zitten."

"In de groep werd mijn moeder 'oma Trachitol' genoemd en was ze tijdens de tocht voor iedereen een steun en toeverlaat, ook aan degene van de groep die met blessures moesten afhaken. We hebben het er nog steeds over, de reis, tocht en groep."

Op de Weissensee heeft Pieter 200 kilometer geschaatst. "Ik deed er destijds negen uur over, maar het was een dag zoals iedereen zou wensen. Bij de start om zes uur was het nog wel -18 graden Celsius, maar naargelang de ochtend vorderde werd het alleen maar mooier. Er was praktisch geen wind en het ijs was ook nog eens prachtig."

Karakter
"Eerlijk gezegd was ik er na vier ronden al wel een beetje klaar mee, mijn skibril besloeg telkens en ik kon het ijs niet goed zien. We hadden wel een lampje, maar toch was het nog erg donker. Gelukkig kon rond acht uur mijn skibril af en kon ik de zonnebril opzetten. Voor mij een prettige wisseling."

"Na vier ronden heb je 50 kilometer geschaatst, maar je schaatst gewoon door. Ik schaatste alleen, ik kon me niet goed vinden in een groep. De een ging te snel, de ander te langzaam of geen zicht op het ijs. Gelukkig waren de omstandigheden goed en kon ik alleen schaatsen. Elke ronde even bij moeke kijken, wat drinken en dan door!"

"Ik kan niet zeggen dat ik het op karakter deed, want conditioneel was het totaal geen probleem. Gelukkig had ik geen last van mijn enkels, knieën of rug, maar op een gegeven moment vecht je tegen jezelf. Of is dit toch karakter? Dan toch na negen uur schaatsen de finish, geweldig om dan door je moeder te worden opgevangen. Een fantastisch gevoel om iets bereikt te hebben, wat is sport toch mooi!"

"De totale reis was echt geweldig, een luxe bus, keurig hotel en goed eten. Maurits van Tol van Trachitol is een echte groepsbinder, het klikte allemaal direct. We waren een dag eerder op de Weissensee dan dat de tocht zou plaatsvinden, we konden het ijs verkennen en de A-rijders in actie zien. Ik zou zweren dat op 'hun' baan geen scheuren zaten. In het voortraject zijn we samen met de groep in Flevonice geweest en kregen we tips en tricks van niemand minder dan Erik Hulzebosch."

Wil jij ook de Elfstedentocht rijden?
Wil jij ook kans maken op zo'n geweldige reis naar de Weissensee? Doe dan mee met de Trachitol Trials in de Sprint app. Het enige wat je hoeft te doen om kans te maken is samen met je schaatsmaatje in de maanden oktober en november de medailles 'snel, sneller of snelst' te behalen. Dit doe je door met z'n tweeën 50, 250 of 500 kilometer te schaatsen. Meer informatie vind je hier of bekijk het deelnamereglement.

Download de Sprint app gratis in de App Store en Play Store om mee te doen aan de Trachitol Trials en je schaatsprestaties te meten. Meer informatie over de schaatsen met de Sprint app vind je via hier.

Schaatsen en corona: Wijs op het ijs!
Nu we nog steeds mogen schaatsen is het van belang dat je je goed aan de maatregelen houdt. Want alleen als iedereen zich aan de coronaregels houdt, kunnen we met z'n allen blijven sporten. Wees dus wijs op het ijs en houdt 1,5 meter afstand van elkaar. Heb je nog vragen of wil je meer weten? Check dan schaatsen.nl/corona.

De toertochten op de Weissensee gaan in 2021 niet door, daarom zijn de Trachitol Trials gestopt. Deelnemers kunnen hun gemaakte kilometers meenemen naar het volgende seizoen.


Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan