Tickets
Shop
Nieuws 14 okt 2020

Fietsen met panterhart voor nationale shorttrackers

De training van de nationale shorttrackselectie eindigde dinsdag anders dan anders. Na afloop kreeg een aantal rijders in Thialf nieuwe racefietsen van Giant en Liv uitgereikt. De modellen zijn in samenspraak met de sporters van een speciaal design voorzien. Op het frame siert een panterhart, een eerbetoon aan Lara van Ruijven.

Fietsen is een belangrijk onderdeel van het trainingsprogramma van de shorttrackers. In september reed de nationale selectie tijdens een trainingskamp in de Franse Alpen op eigen initiatief La Marmotte. Deze klassieker van 174 kilometer is goed voor 5000 hoogtemeters. De shorttrackers zaten acht tot twaalf uur in het zadel. Met deze wieleruitdaging testte bondscoach Jeroen Otter zijn atleten zowel fysiek als mentaal in de aanloop naar het nieuwe seizoen. "Als iets karakter vormt en de mentale weerbaarheid doet groeien, zijn het dit soort trainingen", vertelde Otter vanuit Frankrijk.

"Voor de Nederlandse shorttrackselectie is het tot dusver een zeer bewogen jaar", zegt eventmanager Jan Weevers van Giant. "Het coronavirus heeft al maanden impact en zal ook op het nieuwe seizoen een stempel drukken. Op zoveel onzekerheid zit je als topsporter niet te wachten. De shorttrackers kregen het helemaal voor de kiezen toen ze afgelopen zomer onverwacht afscheid moesten nemen van Lara van Ruijven. We werken met Giant en Liv al vele jaren prettig samen met de nationale selectie. Daarom vonden we het de hoogste tijd om in de aanloop naar de sportwinter een gebaar naar onze atleten te maken."

Giant en Liv hebben de frames van de nieuwe racefietsen samen met de shorttrackers een bijzonder design gegeven. Op de onderbuis is het inmiddels befaamde panterhart afgebeeld, dat is ontworpen door Itzhak de Laat. De panterprint is in de loop der jaren een symbool geworden voor Van Ruijven. "Samen met Jeroen Otter, en indirect de sporters, hebben we gezocht naar een ontwerp waarmee iedereen binnen de selectie direct aan Lara denkt. De keuze voor deze print op de onderbuis van het frame was unaniem", licht Weevers toe.


Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan