Tickets
Shop
Nieuws 15 okt 2020

Achtereekte: 'Mag trots zijn op de route die ik heb afgelegd'

Het leek een race tegen de klok te worden, maar Carlijn Achtereekte staat over iets meer dan twee weken 'gewoon' aan de start bij het eerste grote toernooi van het seizoen. De 30-jarige Lettelse is voldoende hersteld van de schouderoperatie die ze halverwege juli heeft ondergaan en hoopt dat ze goed genoeg is om mee te strijden voor het podium. "Soms vergeet ik hoe goed het eigenlijk al gaat."

Foto : Glenn Wassenbergh

Het is inmiddels meer dan drie maanden geleden dat de schouder van Achtereekte tijdens een sprongtraining in Thialf uit de kom ging. Met een ultieme krachtsinspanning probeerde ze het record 'kikkersprong' te verbreken, maar eenmaal in de lucht voelde ze dat haar linkerschouder niet meer op de goede plek zat. "Dat voel je meteen, hij zat ineens veel te laag", herinnert Achtereekte zich nog van het moment. "Op het moment zelf bleef ik vrij koeltjes, al besefte ik ergens wel dat het me een operatie ging kosten. Mijn schouder is namelijk al jaren een instabiele factor."

Achtereekte onderging in 2014 ook al eens een kijkoperatie aan haar schouder en zag hem in 2018 – kort na de voor haar succesvol verlopen Olympische Spelen van PyeongChang – opnieuw uit de kom raken. "De artsen noemden het een tikkende tijdbom", gaat Achtereekte verder. "De afgelopen jaren fietste ik er op zo'n manier doorheen dat ik er weinig last van ondervond, maar je weet dat het een keer fout kan gaan. Het zegt natuurlijk ook wel iets over de kwaliteit van mijn schouder dat die er met een soort van armzwaai al uitgaat."

Foto : Glenn Wassenbergh

Zorgenkindje
Hoe scheef de schouder ook zat, het was voor Achtereekte nog geen uitgemaakte zaak om haar gewricht voor een tweede keer te laten opereren. Voordat ze een beslissing ging nemen, wilde ze eerst uitvoerig met de staf en begeleiding van Team Jumbo-Visma de opties bespreken. "Er kwam een heel belangrijk blok aan, dus je wil niet zomaar een streep zetten door je voorbereiding. We hebben er twee artsen hebben grondig naar laten kijken en zij stelden voor dat opereren voor mij de beste optie was", aldus Achtereekte, die zich daar wel in kon vinden.

"Het was een afweging: doe ik het nu of doe ik het na het seizoen? De kans bestond natuurlijk dat 'ie er dit seizoen ook weer een paar keer uit zou gaan en dan lig je er elke keer een weekje uit. Stel dat zoiets twee dagen voor een WK gebeurt, dan kun je het wel schudden", vervolgt de nummer twee van de 3000 meter op de WK Afstanden. "Daarnaast denk ik dat je harder kan schaatsen met een lijf dat 100 procent is in plaats van dat je weet dat het een zorgenkindje is en je op 95 procent rijdt. Ik weet niet hoe lang ik nog schaats, maar ik wil de jaren die ik nog heb maximaal benutten."

Op 11 juli ondergaat ze in een kliniek in Hoofddorp een open Bankart repair (deze operatie wordt door middel van een snede aan de voorzijde uitgevoerd). Hoewel er tijdens de operatie een zenuw is geraakt ('heb er vooral krachtverlies aan over gehouden en de huidzenuw is nog aangedaan'), is de verwachting dat Achtereekte eind augustus alweer op het ijs kan staan. De Lettelse herstelt echter zo snel dat ze drie weken na de operatie – weliswaar in een aangepast pak – alweer op het ijs staat. "Volgens Jac heb ik uiteindelijk maar vier weken gemist. Het liefst wil je het niet, maar misschien heeft die rust me juist wel goed gedaan."

Quarantaine
Ruim drie maanden na de operatie aan haar schouder kan ze nagenoeg alles weer. Het herstel na een schouderoperatie kost in de meeste gevallen zo'n vier maanden, maar Achtereekte heeft zelfs de artsen versteld doen staan. "De orthopeed die mij had geopereerd, zei: 'Je hebt reguliere mensen en je hebt topsporters, maar jij maakt zelfs onderscheid in topsporters'. Ja, soms vergeet je hoe goed het eigenlijk al gaat", aldus Achtereekte, die echter niet te vroeg wil juichen. "Ik ben altijd heel streng voor mezelf, wil altijd beter."

Over iets meer dan twee weken rijden de langebaanschaatsers hun eerste grote wedstrijd van het seizoen: van 30 oktober tot en met 1 november staan in Heerenveen de Daikin NK Afstanden op het programma. Het is echter nog maar de vraag hoe alle rijders ervoor staan, gezien de hectische dagen die ze achter de rug hebben. Bij het trainingskamp in Inzell werden namelijk meerdere (internationale) rijders positief op het coronavirus getest, waarna de teams het zekere voor het onzekere namen en terug naar Nederland reisden. "Het was behoorlijk snel schakelen", blikt Achtereekte terug.

"Een uur nadat we een coronatest hadden ondergaan, besloten we terug te keren naar Nederland. Eenmaal in Nederland bleek er een onduidelijke testuitslag binnen ons team te zijn en gingen we uit voorzorg 72 uur in quarantaine. Ja, dat was best een stressvolle situatie, omdat je hoopt dat iedereen gezond blijft. Uiteindelijk heb ik mijn trainingen gewoon in m'n hotelkamer kunnen doen en kwam zondag het bericht dat we weer uit quarantaine mochten. Op maandag stonden we voor het eerst weer op het ijs en dan besef je hoe fijn het is om zulke dingen weer te mogen." 

Met welke verwachtingen Achtereekte over twee weken aan de start staat, vindt ze dan ook lastig te voorspellen. "Als ik goed genoeg ben om mee te doen om de podiumplekken, ben ik al heel blij. Sowieso mag ik al heel trots zijn op de route die ik heb afgelegd", besluit ze.


Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan