Live
Shop
Nieuws 27 nov 2020

Shorttrackers zien ook World Cups in Duitsland geschrapt worden: 'Weer even schakelen'

Opnieuw een teleurstelling voor de nationale shorttrackploeg. De hoop was gevestigd op de laatste twee World Cups in Duitsland, maar de Duitse schaats- en shorttrackbond DESG heeft beide wedstrijden geschrapt in verband met de coronapandemie.

Foto : Vincent Riemersma

De eerste wedstrijd zou van van 19 tot en met 21 februari in Bietigheim-Bissingen plaatsvinden en de tweede een week later in Dresden. In overleg met de ISU hebben de organisaties besloten om de wedstrijden vanwege de huidige situatie in het land niet door te laten gaan. "Dit is helaas slecht nieuws. Het shorttrack zit een beetje in de hoek waar de klappen vallen, maar dat is juist ook een sport van vallen en snel weer opstaan", aldus Remy de Wit, technisch directeur van de KNSB.

Eerder werden al de wereldbekerwedstrijden in Montréal (6-8 november), Laval (13-15 november), Seoul (11-13 december) en Beijing (18-20 december) geschrapt. Dat betekent dat er dit seizoen geen World Cups plaatsvinden.

Het EK staat vooralsnog van 22 tot en met 24 januari in het Poolse Gdansk op het programma. "Laten we hopen dat dat EK wel doorgang kan vinden", zegt De Wit. "We gaan kijken hoe we het beste op deze nieuwe situatie kunnen inspelen, zodat onze rijders straks optimaal aan de start verschijnen bij het WK." Het wereldkampioenschap, waarbij Suzanne Schulting haar allroundtitel verdedigt, staat nu gepland van 5 tot en met 7 maart in Dordrecht.

Janken
Het nieuws over de geschrapte World Cups kwam toen een deel van de shorttrackers met een krachttraining bezig was in Thialf. Daan Breeuwsma stuurde gelijk een tweet de wereld in: 'Kan wel janken'. "Ja, waardeloos en zonde", reageert de 32-jarige Fries even later aan de telefoon. "Er was toch hoop dat het door zou gaan, want volgens mij had niemand van ons hier rekening mee gehouden."

"Februari lijkt nog ver weg, maar het is natuurlijk lastig om zo'n internationaal evenement te organiseren in deze coronatijd." Het team is nu in voorbereiding op twee wedstrijdweekeinden in Heerenveen, de International Invitation Cup (4-6 december) en de NK Afstanden (12-13 december). "We zijn superblij dat we weer kunnen racen. Maar uiteindelijk draait het om de grote toernooien."

Breeuwsma heeft een paar lastige maanden gehad in de voorbereiding ('denk bijna iedereen wel'), maar de laatste tijd gaat het weer de goede kant op bij de routinier. "Deze week begon de snelheid weer te komen, ik schaats efficiënter en soepeler. Ik heb er echt zin in en dat maakt dit een extra baalmoment. Ik zit niet gelijk in zak en as, hoor", lacht hij, "maar het is wel weer even schakelen."

Bondscoach Jeroen Otter zorgt ervoor dat de rijders ook deze tegenslag kunnen relativeren. "Ja, het is vervelend, maar op dit moment is eigenlijk alles ijdele hoop. Ik kijk vooral naar de korte termijn." Otter sprak al eerder uit dat het hem niet zou verbazen als andere landen alsnog een internationale wedstrijd, zoals een Invitation Cup, organiseren. "Misschien zeggen ze in Polen wel als het EK goed verloopt, waarom niet nog een wedstrijd eraan vastplakken? Ik zie het zeker nog niet somber in."


Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan