Tickets
Shop
Nieuws 20 nov 2020

Loting dag 1: Titelverdediger Blokhuijsen treft Roest op 5 kilometer

Een interessant duel op de 5 kilometer op de eerste dag van het Daikin NK Allround. Titelverdediger Jan Blokhuijsen kruist in de laatste rit de degens met de gedoodverfde titelfavoriet Patrick Roest. De 24-jarige Lekkerkerker gaat op jacht naar zijn eerste nationale titel.

Foto : Soenar Chamid

Bij afwezigheid van Sven Kramer zijn alle ogen vanzelfsprekend gericht op Patrick Roest. De rijder van Team Jumbo-Visma was de afgelopen drie jaar de beste allrounder ter wereld, maar behaalde in zijn carrière nog nooit een Nederlandse allroundtitel. Met een goede 500 meter ('het zal van de 500 meter afhangen of het een spannend toernooi wordt') kan hij meteen een gooi doen naar die gewenste titel.

In de voorlaatste rit van de kortste afstand neemt hij het op tegen ploeggenoot Chris Huizinga. Jan Blokhuijsen, de Nederlands kampioen uit 2016, 2017 en 2020, neemt het in de zevende rit op tegen Jesse Speijers. Koen Verweij, de Nederlands kampioen uit 2014, rijdt zijn eerste wedstrijd in het tenue van Team Worldstream tegen Marcel Bosker. De in Zwitserland geboren schaatser maakt onder de hoede van Jac Orie een sterke ontwikkeling door.

Op de 5 kilometer treft Bosker in de achtste rit Victor Ramler, terwijl Verweij, die de Daikin NK Afstanden wegens de naweeën van een hernia moest laten schieten, al in de tweede rit in actie komt. Blokhuijsen en Roest gaan in de laatste rit op jacht naar de leiding in het tussenklassement. 

De stemmen op Sven Kramer (4%) zijn van het totaal afgetrokken


De 500 meter bij de vrouwen eindigt met een affiche tussen Team IKO-rijdsters Jorien ter Mors en Melissa Wijfje. Ter Mors, die voor de derde keer (ze reed er eentje uit) aan een NK Allround deelneemt, gebruikt het NK vooral als opstapje richting het WK Kwalificatietoernooi eind december. De Enschedese wil in aanloop naar die wedstrijd zoveel mogelijk wedstrijden rijden en verschijnt over een week ook aan de start van het Daikin NK Sprint.

Op het NK Allround kan ze op de kortste afstand meteen haar slag slaan met een goede 500 meter. In de voorlaatste rit nemen tweevoudig Nederlands kampioene Antoinette de Jong en Joy Beune, allebei rijdend voor Team Jumbo-Visma, het tegen elkaar op. Carlijn Achtereekte, de winnares uit 2019, en debutante Marijke Groenewoud rijden in de zevende rit tegen elkaar.

Op de 3 kilometer komen Ter Mors en Groenewoud, de enige twee schaatssters die zowel het NK Allround als het NK Sprint rijden, al in de tweede rit in actie. In de zevende rit wacht een interessant duel tussen teamgenoten Esmee Visser en Melissa Wijfje en in de negende rit nemen Friezinnen Antoinette de Jong en Reina Anema het tegen elkaar op. Carlijn Achtereekte (rit acht) en Joy Beune (rit tien) zijn de andere kanshebsters.

De favorieten onder de stemmers van de poll voor het nieuws van de afmelding van Schouten en Wüst.

Bekijk de volledige loting van het Daikin NK Allround hier.


Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan