Tickets
Shop
Nieuws 28 nov 2020

Kok leidt op Daikin NK Sprint: 'Niet verwacht dat ik bovenaan zou staan'

Femke Kok is het Daikin NK Sprint uitstekend begonnen. De 20-jarige Friezin schreef beide afstanden op haar naam en gaat daarmee aan de leiding. Maar Jutta Leerdam zit Kok dicht op de hielen. Suzanne Schulting staat na twee sterke races op plaats drie in het klassement.

Foto : Sander Chamid

Op de 500 meter was Kok met een tijd van 37,51 slechts tweehonderdste sneller dan Leerdam. Michelle de Jong eindigde als derde (38,04). Na afloop baalde Kok dat ze niet rapper was dan de oefensessie van vorige week, waarin ze 37,47 op de klok zette. "Hier had ik een gat moeten slaan en dat is niet gelukt. Maar het was wel een goede tijd, dus ik kan mezelf ook niks verwijten", aldus Kok.

Voor Leerdam was de tijd van 37,53 een persoonlijk record op een laaglandbaan, alleen in Salt Lake City reed ze harder (37,30). Waar Kok op de kortste afstand tijd had moeten pakken, gold dat voor wereldkampioene Leerdam op de 1000 meter. De 21-jarige Westlandse bleek echter met materiaalpech te kampen tijdens de rit. "Het voelde alsof ik een dubbele klapschaats had. Een schroef was losgedraaid waardoor er een gaatje zat tussen mijn brug en schoen", legt ze uit.

Leerdam in actie op de 500 meter | Foto : Sander Chamid

Niet vergooid
Desondanks wist Leerdam nog de tweede tijd op het scorebord neer te zetten. "Mijn coaches zeiden dat ik op één been heb geschaatst, dan is het nog knap om 1.14,34 te rijden", lacht ze. "Ik weet dat ik veel beter kan, maar ik kon mijn kracht niet kwijt en had geen directe druk op die schaats. Gelukkig heb ik mijn kansen op de titel nog niet vergooid." 

Op de 1000 meter noteerde Kok een dik persoonlijk record met 1.14,23. De rijdster van Team Reggeborgh haalde bijna een seconde van haar oude toptijd af (1.15,16). Op de Daikin NK Afstanden moest ze nog anderhalve seconden toegeven op Leerdam. "Van tevoren had niemand gedacht dat ik de 1000 meter zou winnen, maar ik kon vandaag eindelijk goed doorrijden na een snelle opening."

Na twee afstanden gaat Kok aan de leiding met een voorsprong van 0,08 op Leerdam. "Ik had niet verwacht dat ik bovenaan zou staan na de eerste dag", glimlacht de 20-jarige Friezin. "Het toernooi is zeker nog niet gedaan, want Jutta zal morgen gebrand zijn om hard te rijden." Leerdam wil ook niet te lang stilstaan bij haar materiaalpech: "Morgen gewoon knallen en niet meer aan die schaats denken."

Schulting is blij met haar persoonlijk record op de 1000 meter | Foto : Sander Chamid

Vreugdekreet
Suzanne Schulting staat dankzij haar vijfde plek op de 500 meter (38,57, persoonlijk record) en derde plek op de 1000 meter op plaats drie in het tussenklassement. Op die 1000 meter scherpte ze haar PR aan tot 1.14,89, dat was 1.15,70. Na die flinke verbetering schalde de welbekende vreugdekreet door een leeg Thialf. "Ja, als ik blij ben, dan ben ik écht blij", glundert de 23-jarige shorttrackster. 

"Fysiek gezien weet ik dat ik heel goed ben, dat zie ik terug in rondetijden op de shorttrackbaan, maar technisch moest het gaan kloppen op de langebaan", vervolgt Schulting. "Ik had wat races nodig om het ritme op de 1000 meter weer te krijgen. Het is een ander soort verzuring dan bij shorttrack en daar kan ik nu doorheen stampen."

De Friezin vindt het 'klote' dat er nog geen shorttrackwedstrijden zijn geweest, maar is dankbaar dat ze haar goede vorm wel op de langebaanwedstrijden kan laten zien. Van tevoren mikte ze al op een podiumplaats, achter favorieten Kok en Leerdam. "Dit geeft zeker vertrouwen, maar de kunst is nu om rustig te blijven net als in het shorttrack", besluit Schulting. 

Klik hier voor de volledige uitslagen. 


Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan