Tickets
Shop
Nieuws 12 nov 2020

Aanwijsplekken Verweij en Groenewoud voor Daikin NK Allround, Schulting, Dijs en Yoro voor NK Sprint

De voorlopige deelnemerslijsten voor de Daikin NK Allround en Daikin NK Sprint zijn woensdag bekendgemaakt door de selectiecommissie langebaan van de KNSB. Naast de reeds geplaatste schaatsers en selecties op basis van gereden tijden, zijn er ook aanwijsplekken vergeven.

De coronapandemie en als gevolg daarvan gewijzigde wedstrijdkalender hebben de selectiecommissie langebaan ertoe aangezet een gewijzigde selectieprocedure op te stellen voor de komende NK's. Normaliter zouden de World Cup-gangers ook geselecteerd zijn en gelden de Rabo Holland Cups gedurende het seizoen als selectiewedstrijden. Vanwege de coronamaatregelen zijn vrijwel alle nationale en internationale wedstrijden tot 1 januari 2021 afgelast. 

De deelnemers aan de afgelopen WK Allround & Sprint in Hamar waren al rechtstreeks geplaatst voor de nationale kampioenschappen van dit jaar en behouden hun startrecht. Ook via de Daikin NK Afstanden heeft een select gezelschap zich geplaatst. De overige startplekken zijn verdeeld op basis van de zogeheten VANTAGE-ranglijst op 9 november. De hoogst genoteerde schaatsers op de klassementen 500/1000 meter (sprint), 1500/3000 meter (vrouwen allround) en 1500/5000 meter (heren allround) hebben daarmee hun startplek verdiend. 

Ranglijst
Aangezien door de coronamaatregelen sinds 14 oktober alle wedstrijden voor niet-topsporters zijn afgelast, hebben de rijders die de afgelopen weken nog wel wedstrijden mochten rijden een voordeel. Zij hebben immers nog de kans gehad om een hogere plaats op de ranglijst te verkrijgen. Voor de Daikin NK Afstanden werden de tijden genomen op 16 oktober en vielen juist enkele van die rijders buiten de boot. De volledige selectieprocedure voor de beide toernooien is hier terug te vinden. 

Voor enkele rijders die zich op basis van de selectieprocedure niet hebben geplaatst, heeft de selectiecommissie een vijftal aanwijsplekken vergeven. Voor de Daikin NK Allround (21-22 november) zijn Marijke Groenewoud en Koen Verweij, die in de zomer een hernia opliep, aangewezen. Op de Daikin NK Sprint (28-29 november) mogen Suzanne Schulting, Wesly Dijs en Serge Yoro dankzij een aanwijsplek starten. 

Dubbelingen
Nu de NK's dit seizoen los van elkaar worden verreden, zal een aantal rijders op beide toernooien van start gaan. Een van hen is sprintster Jorien ter Mors, die in 2012 bij haar debuut op het allroundtoernooi meteen de titel greep. "Jorien rijdt het NK Allround, omdat dit een mooie training is met oog op haar ambities op de 1500 meter", aldus Team IKO in een persbericht. "We hebben totaal niet getraind voor bijvoorbeeld de 3000 meter, maar dat is dan ook helemaal niet erg. We zien wel waar het schip strandt. We zijn vooral blij dat beide toernooien ondanks corona door kunnen gaan."

Jorrit Bergsma zal het Daikin NK Allround aan zich voorbij laten gaan. De schaatser van Team Zaanlander had zich wel geplaatst, maar heeft zich voor het toernooi afgemeld. Ook Thomas Geerdinck en Louis Hollaar hadden recht op een startplek, maar kiezen voor het Daikin NK Sprint. Antoinette de Jong en Joy Beune bewandelen de omgekeerde weg. Zij verkiezen het allroundkampioenschap boven het sprinttoernooi. 

De volledige deelnemerslijsten zijn hier terug te vinden.


Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan