De rechtbank in de Zuid-Koreaanse hoofdstad Seoul heeft donderdag een geldboete en verplichte behandeling voor seksueel geweld opgelegd aan de olympische shorttrackkampioen Hyo-jun Lim. Hij werd eind vorig jaar beschuldigd van het seksueel lastigvallen van een mannelijke teamgenoot.

De 23-jarige Lim zou in juni vorig jaar de broek van een jongere teamgenoot naar beneden hebben getrokken, in aanwezigheid van de vrouwelijke schaatsers, in het nationale trainingscentrum in Jincheon. 

De gouden medaillewinnaar op de 1500 meter op de Olympische Spelen in Pyeongchang beweerde dat hij per ongeluk de broek van zijn teamgenoot naar beneden trok terwijl hij een grap met hem uithaalde, maar zonder de bedoeling hem seksueel te intimideren. Lim verontschuldigde zich voor het onbedoeld vernederen van zijn teamgenoot. De rechtbank concludeerde echter anders. 

De Zuid-Koreaanse schaatsbond (KSU) besloot Lim eerder al een jaar (tot augustus 2020) te schorsen voor alle schaatsrelateerde activiteiten. Vanwege het incident werd in eerste instantie het volledige shorttrackteam een maand lang verbannen uit het trainingscentrum. Later volgde de rechtszaak tegen Lim, die nog altijd regerend wereldkampioen is vanwege het afgelaste WK.