Tickets
Shop
Nieuws 07 mei 2020

Bob de Vries hakt knoop door: 'Heb mijn vrouw even lief aangekeken'

Terwijl het coronavirus in veel sectoren voor grote problemen zorgt, gaat het op de melkveehouderij van Bob de Vries naar omstandigheden goed. De prijzen voor zijn melkproducten zijn de afgelopen weken weliswaar flink gedaald, maar de 35-jarige Fries weet uit ervaring dat de consumptie altijd doorgaat. "Wat dat betreft zijn wij als boer wel wat gewend."

Foto : Sander Chamid

Volgens De Vries, die het schaatsen al jarenlang combineert met het runnen van zijn melkveebedrijf, gebeurt het wel vaker dat de prijzen van zijn producten kelderen. "Ik denk dat wij daarin wel iets flexibeler zijn dan andere ondernemers", stelt de Haulenaar, die zijn melkveebedrijf echter wel verlies ziet draaien. "De sierteelt heeft nu bijvoorbeeld helemaal niks meer. Bij ons is de handel van de luxere producten weggevallen, maar wij krijgen nooit niks. Mensen kunnen niet zonder eten en drinken, dus er komt altijd wat binnen."

De crisis treft niet alleen het bedrijfsleven, maar houdt ook de sportwereld flink in zijn greep. Zo'n beetje alle evenementen die dit jaar op de agenda stonden, zijn inmiddels afgelast of verschoven en het is nog maar de vraag of de uitgestelde evenementen wél doorgang kunnen vinden. Voor de schaatsers duurt het in ieder geval nog even voordat de eerste wedstrijd op het programma staat, maar de garantie dat er 'gewoon' geschaatst kan worden in de winter is er niet. "Het scheelt dat we buiten kunnen skeeleren en fietsen, maar als je verder vooruit kijkt, is het nog maar de vraag hoe het verder moet", aldus De Vries.

Dit bericht bekijken op Instagram

Dames tevreden, boer tevreden.

Een bericht gedeeld door Bob de Vries (@bobdevries100) op

Sponsor
Hoewel Thialf het krachttrainingscentrum voor topsporters inmiddels weer geopend heeft, weten de schaatsers niet of ze deze zomer op het zomerijs terecht kunnen. Voor De Vries en zijn teamgenoten is het zelfs nog onduidelijk welke sponsor het komende seizoen tijdens de langebaanwedstrijden op het schaatspak te zien zal zijn. De hoofdsponsor van de afgelopen twee jaar, easyJet, verkeert vanwege de coronacrisis in zwaar weer en heeft de samenwerking met de langebaanploeg van Jillert Anema op een kier gezet. "Het ziet er niet goed uit", zegt De Vries. "We moeten er ernstig rekening mee houden dat easyJet stopt."

Toch hoeven de schaatsers van Anema zich geen zorgen te maken over de toekomst, aangezien de drie sponsoren van de marathonploeg (Royal A-ware, ZiuZ en Interfarms) hebben aangegeven te willen bijspringen als easyJet de stekker er aan het eind van deze maand uittrekt. "Dat is een grote opluchting", gaat de Fries verder. "Het financiële aspect heeft altijd wel invloed op de manier waarop je je sport beoefent. Stel dat ik mijn geld thuis moet verdienen, kan ik niet mee op trainingskamp en zal ik de sport anders moeten benaderen. Zo doet het grootste gedeelte van het marathonpeloton het trouwens ook."

De Vries maakt al jaren onderdeel uit van de vaste kern van het team van Anema, dat zowel op de langebaan als op de marathon actief is. De Haulenaar vindt het mooi dat de groep in goede, maar ook in slechte tijden bij elkaar blijft. "Dat is altijd onze kracht geweest, ook de vorige keer toen Clafis er ineens mee ophield. Als er een ploeg staat, heb je wel wat te bieden." Die ploeg bestaat dit seizoen uit zeven mannen en zes vrouwen. Ten opzichte van vorig seizoen zijn Crispijn Ariëns, Sjoerd den Hertog en Victor Ramler erbij gekomen.

Foto : Sander Chamid

Twijfels
De komst van deze mannen maakte de beslissing om nog een jaartje door te gaan een stuk makkelijker, erkent De Vries. "Ik heb van de winter wel een momentje gehad van: wat ga ik doen? Jorrit (Bergsma) en Arjan (Stroetinga) waren de hele winter naar de World Cups of naar het WK, waardoor we in de marathon vaak met drie man overbleven. Met zo'n kleine groep wordt het dan wel heel moeilijk om wedstrijden te winnen", stelt De Vries, die zijn twijfels in januari besprak met Anema. "Toen bekend werd dat we versterking zouden krijgen van jongens van Team Okay Fashion & Jeans besloot ik er nog een jaartje tegenaan te gaan."

Wel had hij daarvoor de toestemming nodig van het thuisfront. "Ik heb altijd gezegd: als ik niet meer win, stop ik ermee. Het afgelopen seizoen heb ik voor het eerst, sinds het jaar waarin ik mijn eerste marathon won, geen enkele wedstrijd gewonnen. Het eerste wat mijn vrouw zei toen ik vertelde dat ik doorging, was: 'Je hebt niks gewonnen!' Ik heb haar even lief aangekeken en toen ging ze gelukkig akkoord", zegt De Vries lachend. Daarna, met een serieuze toon: "Ik heb thuis een gezin en een bedrijf, dat heeft voor haar natuurlijk ook impact. Ik bekijk nu per jaar of ik verder ga of niet."

Net als de afgelopen twee seizoenen legt De Vries de prioriteit bij het marathonschaatsen en zet hij het langebaanschaatsen op een steeds lager pitje. De enige langebaanwedstrijden die hij verwacht te rijden, zijn het WCKT en het NK, al is dat geen vereiste van de ploeg. "Het probleem met langebaanschaatsen is dat ik veel te wisselvallig ben. Tijdens het seizoen van de Olympische Spelen ben ik er vol voor gegaan en zag ik het resultaat op het OKT. Anderhalve maand later bij de Spelen was het evengoed weer niks. Dat is iets wat mij altijd heeft dwarsgezeten in het langebanen."

De voormalig Nederlands kampioen op zowel natuur- als kunstijs wil in de nadagen van zijn carrière vooral gaan genieten van de sport die hij van jongs af aan liefheeft. "Uit het marathonschaatsen haal ik het meeste plezier en daarnaast ben ik er beter en stabieler in. Wat ik er het mooiste aan vind? Het racen en het kiezen van de juiste tactiek", beweert De Vries, die nog altijd droomt van een natuurijswinter. "Ik hoop dat 'ie komt!"

Bekijk hier het transferoverzicht langebaan. 
Bekijk hier het transferoverzicht marathon. 


Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan