Tickets
Shop
Nieuws 07 mrt 2020

Winnende Krol betaalt eerste rondje in Australië

"Jij betaalt de drankjes maar in Australië", roept Kai Verbij na afloop van de 1000 meter tegen zijn goede vriend Thomas Krol. Laatstgenoemde heeft zojuist voor de derde keer dit seizoen de 1000 meter gewonnen en stelde daarmee de 'Cup' en 20.000 dollar veilig. "Dat zal zeker goed komen", glimlacht Krol.

Foto : Sander Chamid

Krol en Verbij zijn concurrenten, voormalig ploeggenoten en tevens goede vrienden. In een onderling duel op de 1000 meter moesten de twee gaan uitmaken wie er met de World Cup vandoor zou gaan en het bijbehorende mooie geldbedrag mee naar huis mocht nemen. Krol, die in december voor het eerst Nederlands kampioen werd op deze afstand, trok uiteindelijk aan het langste eind en versloeg Verbij met een verschil van 0,27 seconden (1.07,85 om 1.08,13).

Voor Verbij was het een flinke streep door de rekening, want de sprinter van Team Reggeborgh verloor zijn leidende positie in het klassement aan zijn goede vriend Krol. "Ik vond het wel fijn dat ik tegen Thomas reed, want dan weet je tenminste meteen wie het klassement gewonnen heeft", lacht Verbij, die uiteindelijk nipt derde werd achter Laurent Dubreuil. Krol verzekerde zich dankzij zijn derde overwinning van de eindzege. "Het bedrag dat ik gewonnen heb is hartstikke mooi, maar ik vind het nog veel mooier dat ik eindelijk weer goed heb geschaatst", doelt Krol op de afgelopen periode.

Als vanouds
Sinds het winnen van de Europese titel op de 1500 meter ging het niet vanzelf bij de rijder van Team Jumbo-Visma, die bij de WK Afstanden in Salt Lake City zijn wereldtitel op de 1500 meter af moest staan aan ploeggenoot Kjeld Nuis. Vorige week reed Krol tijdens een testwedstrijd 'waardeloos', waardoor hij met weinig vertrouwen de World Cup-finale tegemoet ging. "Ik had er een hard hoofd in, maar vanochtend voelde het ineens weer als vanouds", stelt hij. "Hoewel het nog steeds niet helemaal top was, heb ik wel weer het niveau te pakken dat ik in Salt Lake graag had gewild."

Ook de generale repetitie in de training op vrijdag bracht weinig goede voortekenen voor beide schaatsers. "We deden gisteren allebei een tempo en die ging heel slecht dus we zaten tegen elkaar te grappen van: dat wordt hem al helemaal niet meer", grijnst Verbij. "De opening van Thomas was vrij rap en ik had moeite om op snelheid te komen. Ik had het graag andersom gezien, maar het is nu aan mij om volgend jaar iets meer stabiliteit te vinden en dan kan ik gewoon mooie races laten zien", aldus Verbij, die het afgelopen seizoen meer bezig was met zijn materiaal dan met schaatsen.

Foto : Soenar Chamid

Reisleider
Met het gewonnen geldbedrag heeft Krol zijn reis naar Australië in ieder geval terugverdiend. Samen met Michel Mulder en Verbij gaat hij vanaf eind maart drie weken op rondreis door het immens grote land. "Kai zei al voor de grap: 'Jij betaalt de drankjes in Australië maar'. Ha, dat zal zeker gebeuren", lacht 'reisleider' Krol. "Ik heb alles tot in de puntjes geregeld. Ik heb de regie graag in handen, omdat ik wil weten wat we gaan doen. Daarnaast vind ik het leuk om dingen te organiseren."

Hoe de vakantie eruit ziet? "We beginnen in Sydney en vanuit daar gaan we naar The Great Barrier Reef. Daarna gaan we naar het midden van Australië via de Ayers Rock en gaan we door de outback crossen. Als laatste vliegen we naar Melbourne en gaan we met een auto de stad bezichtigen. Tussendoor zullen we een beetje snorkelen, lekker zonnen en een feestje meepakken", zegt Krol, die niet kan wachten totdat het zover is.

Het meeste kijkt de lange sprinter toch wel uit naar Sydney, de stad met de beroemde Harbour Bridge en het Opera House. "Het is altijd een droom geweest om daarheen te gaan. Van kinds af aan wilde ik heel graag naar Australië. Omdat het zo ver weg is, heeft het iets magisch. Het is heel gaaf dat het nu in werkelijkheid gaat worden. Vorig jaar waren we met zijn drieën op rondreis door Azië geweest, maar dit wordt wel echt next level." Ook Verbij, die eerst met zijn vriendin een paar dagen naar Engeland gaat, staat te popelen: "Het wordt heel gaaf."

Olympisch kampioen Nuis, de winnaar van het wereldbekerklassement op de 1000 meter in de afgelopen vier jaar, werd vijfde in een tijd van 1.08,30 en Lennart Velema eindigde op plaats elf in Heerenveen (1.09,05).

Klik hier voor de volledige uitslag en het klassement. 


Deel dit artikel op
Gerelateerde artikelen
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan