Tickets
Shop
Nieuws 22 mrt 2020

Terugblik marathonseizoen: Hekman uitblinker in jaar van dominantie AB Vakwerk

Het marathonseizoen 2019/2020 ligt inmiddels alweer de nodige weken achter ons. De schaatsers genieten van een rustperiode, al dan niet gedwongen door de coronacrisis, en hopen over enkele weken weer in training te gaan voor het volgende seizoen. Na de twee jaren van Sjoerd den Hertog werd dit het seizoen van Gary Hekman.

Foto : Hidde Muije

Voorafgaand aan het seizoen benoemden we de ploeg van Okay Fashion & Jeans nog als de te kloppen formatie. De ploeg trok met Robert Post, Erik Jan Kooiman en Peter Michael drie sterke mannen aan en kon daarnaast rekenen op het sterke duo Crispijn Ariëns en Sjoerd den Hertog. Post, die vorig seizoen nog naar drie overwinningen schaatste, kon dat kunstje dit jaar evenwel niet herhalen. Ook Den Hertog beleefde een terugval ten opzichte van de twee seizoenen hiervoor, waarin hij het eindklassement van de KPN Marathon Cup op zijn naam schreef. 

Het was de groene trein van AB Vakwerk die dit seizoen domineerde. De ploeg van Roy Boeve had met het aantrekken van de gebroeders Hoolwerf voorafgaand aan het seizoen het sprintersgilde al flink uitgebreid, waardoor de druk om wedstrijden af te maken niet meer alleen bij Gary Hekman lag. De ervaren rijder bloeide op met de komst van twee jonge honden en leek zich als een mentor te ontfermen over de twee broers. Regelmatig reed Hekman in dienst van de ploeg, sleurend aan kop van het peloton in de sprintvoorbereiding, of juist in een kopgroep ter verdediging van hun kansen.

Overwinningen per ploeg, inclusief klassementen

Dankzij de onvoorwaardelijke inzet van Willem Hoolwerf, Niels Overvoorde en Frank Vreugdenhil, die daarvoor beloond werd met het opnieuw winnen van de Alternatieve Elfstedentocht, werden de wedstrijden strak gecontroleerd. Soms werd daarbij ook een (ongeoorloofd) handje toegestoken door de zusterploeg AB Direct. Remco Schouten werd meerdere keren door de jury uit de uitslag geschrapt wegens het helpen van een andere ploeg. Op het natuurijs van de Weissensee leidde dat nog tot verhitte discussies, aangezien toen in het vrouwenpeloton ook de ontvanger van die hulp gestraft werd. Iets dat voordien nog niet gebeurd was. 

In die zegereeks van AB Vakwerk beleefde Hekman zelf het beste seizoen uit zijn loopbaan. In de ranglijst met de meeste overwinningen van dit seizoen staat hij fier bovenaan. Naast de 'reguliere' zeges in de KPN Marathon Cup pakte hij voor het eerst in zijn carrière een klassementszege én de rood-wit-blauwe trui op het Nederlands kampioenschap. Het toernooi heeft voor hem nog altijd een bijzondere lading, sinds hij in 2014 slechts enkele dagen na het overlijden van zijn goede vriend Sjoerd Huisman tweede werd achter Arjan Stroetinga. In Enschede kroonde hij zich zes jaar later eindelijk Nederlands kampioen. 

En al won Hekman zelf niet, stonden Bart en Evert Hoolwerf klaar om zijn plek in te nemen. De jongste van het stel kende misschien wel het seizoen van zijn doorbraak. Na de tweede cupwedstrijd in Den Haag pakte Bart de leiding in het algemene en jongerenklassement en die stond de 22-jarige Eemlander die niet meer af. Misschien wel de meeste indruk maakte hij met een tussensprint van de Trachitol Trophy, toen hij buitenom het peloton naar de leiding reed in een rondje van 24 seconden. Met twee handen op de rug.

Overwinningen per rijder, inclusief klassementen

Slechts zo nu en dan wisten de andere ploegen de hegemonie van AB Vakwerk te doorbreken. Okay Fashion & Jeans was de voornaamste ploeg die van die schaarse momenten wist te profiteren. Kooiman was twee keer op indrukwekkende wijze de beste en ook Crispijn Ariëns pakte zijn overwinningen mee. De 30-jarige Heerdenaar was voor het derde jaar achtereen de meest constante rijder op natuurijs en pakte de eindzege in de KPN Grand Prix. Ook Jordy Harink, Frank Vreugdenhil en Jouke Hoogeveen maakten indruk op natuurijs.

Hoogeveens ploeg Bouwselect kende sowieso een succesvol seizoen. Waar voorheen sprake was van vier grote ploegen in het mannenpeloton, met AB Vakwerk, Okay Fashion & Jeans, Royal A-ware en Bouw & Techniek, mengde Bouwselect zich dit seizoen nadrukkelijk in de debatten. Met Mart Bruggink, Ronald Haasjes en Casper de Gier eindigden ze op de plekken drie, vier en vijf in het natuurijsklassement. Over het hele seizoen was Bouwselect zelfs de winnaar van het ploegenklassement, nog voor AB Vakwerk, en dat met slechts één dagzege. 

OR Quest / Bouw & Techniek kan terugkijken op een wisselend seizoen. Vorig jaar werd door Robert Post, Bart Swings en Mats Stoltenborg nog een flink aantal overwinningen binnengesleept.  Dit jaar waren er slechts twee dagzeges, al waren de overwinningen van Bart de Vries en Daniel Niero niet de minste. De Vries won na een waar slagveld in Alkmaar, Niero versloeg de gebroeders Hoolwerf in de strijd om de Sjoerd Huisman Bokaal. Stoltenborg streed week na week om weg te rijden uit het peloton, maar zag zijn harde werken niet beloond met een zege. De keren dat het hem wel lukte om weg te komen was Ariëns de slimste en ging hij er met de zege vandoor. 

Zowel Bouwselect als OR Quest / Bouw & Techniek zullen volgend seizoen meer willen winnen. De verhoudingen zullen dan wel compleet overhoop gehaald zijn. Met de fusie van Royal A-ware en Okay Fashion & Jeans ontstaat een nieuw ijzersterk blok dat moet kunnen wedijveren met AB Vakwerk. Die ploeg zal het komend jaar zonder satellietploeg moeten doen en het dus echt met de zes groene pakken op het ijs moeten doen. Met de komst van een marathonformatie van Jumbo-Visma zal ook een nieuw blok zijn intrede doen in het peloton. Bekijk hier het transferoverzicht in het marathonschaatsen.

Lees volgende week een terugblik op het seizoen van de vrouwen. 


Deel dit artikel op
Gerelateerde artikelen
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan